Wowattus?

‘Aaargh! Ik heb wowitis!’ gilde ik vanmorgen toen ik in de spiegel keek.
‘Wowattus?’ vroeg mijn man slaperig.
‘Wowitis!’ gilde ik nog een keer. ‘Weet je wel. Dat je oog dikker dan je tiet is!’

Dat laatste verzon ik natuurlijk. Maar wowitis bestaat echt hoor. Nou ja, laat ik het zo zeggen: op Curaçao, waar mijn schoonzusje sinds een aantal jaren woont, is dit een veelgebruikte term voor elke denkbare afwijking in de buurt van je oog. “Wo” betekent oog in het Papiaments. Je plakt er “itis” achter en zie daar: een ernstig ziekte is geboren! Rode doppen van het blowen? Niks ervan, wowitis heet zoiets. Zijn je ogen opgezwollen na een avondje stappen? Nee hoor, gewoon een standaard wowitis.

Strontvervelend
Of een doodgewoon strontje dus, zoals in mijn geval. Een dik, rood en jeukerig plekje onder mijn rechteroog. En wat een timing heeft het. Nooit heb ik een strontje. Echt nooit. Behalve op die ene dag in de vijf jaar dat ik een pasfoto moet laten maken. Geweldig. Nu zit ik er nog jaren aan vast. Elke keer als ik mijn paspoort moet tonen (erg vaak natuurlijk, ik ben een echte globetrotter met mijn twee kleine kinderen en een man met vliegangst) zal men er op inzoomen.

Maglite
Iedere keer opnieuw zal zo’n agent met de achterkant van zijn hand tegen mijn foto tikken en met een streng gezicht vragen: ‘Wat heeft u hier onder uw oog, mevrouw Moneypenny?’
En ik braaf antwoorden: ‘Een strontje, meneer de agent.’
Een strontje! Een fucking strontje! Wie in godsnaam heeft die naam ooit bedacht? Zelfs via Google kwam ik er niet achter. Wat ik wel ontdekte, is dat men het ook wel hordeolum noemt. Hor-de-o-lum! Zie dat maar eens uit je strot te krijgen als zo’n diender van de wet met zijn Maglite op je gezicht staat te schijnen.

Röpke
En daarom verzonnen die Antillianen dus wowitis. Ik snap het. Echt. Ik snap ineens ook beter de ziekte van Röpke, een vermoedelijk erfelijke aandoening binnen mijn familie. Iedereen krijgt er vroeg of laat last van. Mijn vader had bijvoorbeeld al vroeg de ziekte van Röpke: meer haar op z’n kont dan op zijn köpke. Oom Harrie werd ook regelmatig geplaagd door Röpke: meer verstand in d’n elleboog dan in ’t köpke. Zelfs als de klachten zeer vaag waren, was het toch telkens weer die verdraaide Röpke.

Doktersadvies
Ikzelf houd het maar bij wowitis, daar kun je tenminste mee voor de dag komen. Ik denk zelfs dat je je er heel goed mee zou kunnen ziekmelden: ‘Sorry baas, ik kan echt niet werken vandaag, ik ben zó beroerd. Volgens de huisarts heb ik wowitis’. Reken maar dat je baas meteen stil is. Tenzij hij ook familie op de Antillen heeft natuurlijk. Maar laten we daar even niet van uitgaan. Dan zou de wet van Murphy in werking treden en dat wordt weer een hele andere blog.

  14 comments for “Wowattus?

 1. 19 mei 2011 at 18:28

  Hahahaha, fantastisch, nou dan had ik laatst ook Wowitis, en had een pukkel IN mijn oog, aan de binnenkant van mijn onderste ooglid. Die knijp je niet ff uit (niet dat ik ooit pukkels uitknijp hoor brrrr) Maar dat was dus Wowitis, dat verklaard zoveel man!
  Grappig dat families van die binnenshuisdingen hebben hé, wij gingen altijd op vakantie naar Puttn Am See. God mag weten waar dat lag, waarschijnlijk ging Röpke daar ook op vakantie, die van die ziekte, weet je wel?

  • Miss Moneypenny
   23 mei 2011 at 20:09

   Haha. Het lijkt mij zeer wel mogelijk dat Röpke -die vast ook wel eens last had van Wowitis- elk jaar op vakantie ging naar Puttn Am See. En als hij terug kwam, plakte hij er nog een paar dagen Rundumhausen aan vast. Zeker weten.

 2. Kim
  19 mei 2011 at 18:32

  Haha! Hilarisch!

 3. 20 mei 2011 at 11:37

  LOL, ik had je wel in staat gezien om zo’n piraten-oogkapje over je oog te plakken voor dit doel 😉

  • Miss Moneypenny
   23 mei 2011 at 20:10

   Tja, het blijft een moeilijke keuze natuurlijk: strontje of oogkapje, strontje of oogkapje, strontje of…? Nee, ik kom er echt niet uit. Sorry. 😉

 4. Audrey
  20 mei 2011 at 14:35

  Hij is weer sterk…..

 5. 21 mei 2011 at 17:34

  🙂

 6. Miss Moneypenny
  23 mei 2011 at 20:11

  @Kim @ Audrey @ Trenke. Jullie ook bedankt voor je reactie! Hoe kort ook, het is altijd leuk om iets van mijn lezers te horen. 🙂

 7. Miss Moneypenny
  23 mei 2011 at 20:14

  Vergeet ik toch nog bijna het belangrijkste! Mijn schoonvader wist te melden dat een oog in het Papiamento geen “wo” is, maar “wowo”. Waarom ze het dan niet Wowowitis genoemd hebben? Ik kan er natuurlijk alleen maar naar gissen, maar ik vermoed dat het iets met stotteren te maken had.

 8. 24 mei 2011 at 06:50

  LOL. Je zal toch wo(wo)witis hebben op je trouwdag… ja sorry, waar ’t hart van vol is, loopt de mond van over!

  Geweldige column weer, heb genoten!

  • 24 mei 2011 at 09:45

   Of de ziekte van Röpke! Ik wil je niet bang maken hoor, maar straks sta je daar voor het altaar met meer haar op de grond dan op ’t köpke.
   En toch… een hele fijne dag gewenst! 😉

 9. 25 mei 2011 at 11:30

  * ligt slap van de lach over haar bureau *
  Bedankt voor je angstaanjagende beeld 🙂

 10. 9 juli 2011 at 21:06

  hahahaha Geweldig geschreven zit met een grote grijns achter de pc…daar moet je wat mee doen joh!

 11. 10 juli 2011 at 20:04

  Dank je @Nathalie! En zoals je ziet, doe ik er ook wat mee: elke week een column op mijn website en twee keer per maand op Whoopsie Daisy. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam code * * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.