Kleuterhuiswerk

babyvoedingSinds kort zit mijn oudste zoontje op de kleuterschool. Alsof dat op zichzelf al geen behoorlijke opgave is, kwam hij de eerste dag ook nog thuis met huiswerk. Huiswerk! Voor kleuters! Vijf A4’tjes met woorden en symbolen moesten binnen een week uit het hoofd geleerd worden. Nou, vooruit dan, dacht ik. Als het daar maar bij blijft. En gelukkig, tot nu toe bleef het daarbij. Voor wat betreft het huiswerk voor mijn zoon dan. Wat daarna volgde laat zich namelijk het beste omschrijven als een onophoudelijk stroom huiswerk… voor mama.

Hulpmoeders
De eerste week had ik het nog niet in de gaten, naïef als ik ben. Nu moet ik ook zeggen dat ze het verdomd listig aanpakken. Ze vermommen het als een nieuwsbrief en die geven ze zo’n twee keer per week aan de kinderen mee. De ene keer moet er geld worden geschonken voor de sponsorloop. – Een makkie natuurlijk: portemonnee trekken, klaar. Een paar dagen later organiseren ze een High Tea. Alle kinderen moeten een kop, een schotel en een bord meenemen. Eitje! O, wacht even, wat staat er nog achter? “… en zelfgemaakte hapjes.” Scheisse! En of we het vooraf willen doorgeven omdat er anders mogelijk meerdere kinderen hetzelfde meenemen. Jezus, ook nog vooruit plannen. Ik kreun een keer en vul “mini sandwiches” in. Brood heb ik tenminste altijd in huis. Wat beleg erop, een paar keer doorsnijden en tadáá: mini sandwiches! Inwendig lach ik om deze slimme truc van mezelf.
P.S. Er zijn ook nog hulpmoeders nodig bij de High Tea.

Luizencontrole
We zijn in de tweede week beland. De standaardroutine heb ik bijna onder de knie. Gelukkig denk ik er op vrijdagmiddag aan om de gymkleren van mijn zoon mee naar huis te nemen. Overbodig te zeggen natuurlijk dat het maandag weer gewassen en gestreken retour moet in zijn gymtas, die vervolgens in de anti-luizenzak gestopt dient te worden, tezamen met zijn jas en rugzak zónder fruit en drinken, want dat moet in een aparte bak die om de hoek staat. Best lastig te onthouden allemaal in de chaos die in zo’n smalle gang ontploft, enkele seconden na het klinken van de schoolbel. Overal gillende kinderen, hysterische moeders en rondvliegende tassen met stinkende gymkleren, broodtrommels en drinkbekers (die dingen kunnen trouwens nog best hard aankomen). Weer krijgen we een nieuwsbrief mee naar huis. En weer eindigt hij met: P.S. Er zijn ook nog hulpmoeders nodig. Voor de luizencontrole deze keer.

Olvaritpotjes
In de derde week wordt de moeilijkheidsgraad opgevoerd. We moeten jam- en Olvaritpotjes sparen want daar gaan de kinderen binnenkort mee knutselen. Een week lang spoel ik trouw elk Ovaritpotje schoon en bouw ik er een gevaarlijke toren mee in de schuur. Ha! Ik zal de moeder met de meeste potjes worden! Een week lang krijg ik het voor elkaar de glastoren in tact te houden. Als ik ze dan ein-de-lijk mee naar school heb gesleept (te voet, tezamen met zoonlief en zijn broertje in een afgevulde buggy), zegt de juf met een lieve glimlach dat ze er inmiddels meer dan genoeg heeft. En ach, of we toevallig nog tweedehands kinderkleding hebben voor een goed doel? Vloekend struin ik thuis mijn zolder af. Alles wat me in de weg ligt, pleur ik in een vuilniszak. Gelukkig is het niet voor niets, ik heb een flinke vangst en de zolder is ook meteen een stuk leger! De juf zal wel trots op me zijn.

Nieuwsbrief
Een dag later neemt ze mijn vodden met een klein knikje in ontvangst. Ik krijg ook iets van haar: een Olvaritpotje waar twee rode papiertjes op geplakt zijn. Het is een waxinelichthouder, geknutseld door mijn zoon.
En natuurlijk ontvang ik ook weer een nieuwsbrief:
Of we niet willen vergeten tijdig door te geven wanneer ons kind overblijft tussen de middag.
Of we naar de ouderavond willen komen op maandagavond stipt om 18.00 uur.
Of we nog plantjes, zaadjes of stekjes over hebben voor in de schooltuin.
P.S. Er zijn ook nog hulpmoeders nodig. Voor het schrijven van de nieuwsbrieven.

***********************************************************************************

Hartelijk dank aan iedereen die heeft gestemd op mijn korte thriller “Paspoort naar vrijheid” voor de kwartaalprijs van Vrouwenthrillers. Het is niet voor niets geweest… Ik heb gewonnen!

***********************************************************************************

  2 comments for “Kleuterhuiswerk

  1. 9 juli 2011 at 21:03

    Heb hem verder moeten lezen op woopsy daisy maar met veel plezier 😉 wat zal jij blij zijn dat het vakantie is hihi

  2. 10 juli 2011 at 20:03

    Inderdaad, ik ben blij dat het vakantie is. Heeft mama ook even rust. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam code * * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.