Miss Migraine kotst zich beu

‘Vervelend voor je. Ik heb ook weleens hoofdpijn. Echt balen.’ Dat soort reacties op mijn migraine doen me tegenwoordig alleen nog maar zuchten. Ik kan het de personen die dit zeggen niet kwalijk nemen. Veel mensen die “weleens hoofdpijn hebben” noemen dat migraine en dat creëert bij velen een verkeerd beeld. En dan nog: hoe kan iemand die het nooit heeft gehad, weten wat het is?

Dodelijk glas water
De gonzende, hamerende pijn in je voorhoofd die ervoor zorgt dat je alleen maar wil liggen, in een koele slaapkamer zonder geluid, met gesloten gordijnen. Elke inspanning is te veel. Dat je doodstil en misselijk in bed ligt, je hoofd niet durft te bewegen, tevergeefs hoopt dat je snel in slaap valt -al is het maar kort- om even niets te hoeven voelen. Want je weet: als je wakker wordt, is het er nog steeds. Dat het nog te veel is om te antwoorden als iemand je iets vraagt. ‘Glaasje water?’ Dodelijk! Zelfs een fluistertoon is te hard. En een glaasje op het nachtkastje zetten staat gelijk aan moord. Dat geluid!

Eén bevalling s.v.p.
Ik ken geen andere pijn die zo vreselijk is als migraine. Dat zeg ik niet zomaar, ik heb vergelijkingsmateriaal. Zonder verdoving heb ik twee kinderen op de wereld gezet die beiden gedraaid lagen en dus niet bepaald soepeltjes naar buiten gleden. Maar toch, zelfs tijdens de meest ondraaglijke weeën antwoordde ik op die ene vraag van mijn man dat niets, maar dan ook niets in de buurt komt van de ergste migraineaanval die ik ooit heb gehad.
Vooruit, alleen op de piek van die ene, ergste wee riep ik één keer dat ik toch liever een migraineaanval had. Het was de wanhoop die sprak want bij de eerstvolgende migraineaanval kwam ik er meteen op terug. Doe me nog zo’n bevalling! Alsjeblieft! dacht ik lijdend. Zonder verdoving, ja. Alles, maar dan ook alles om van die martelende pijn verlost te zijn.

Kotsen, halleluja!
De emmer naast mijn bed is als een belofte. Dat klinkt wellicht vreemd voor een buitenstaander maar ik weet dat ik na uren misselijkheid eindelijk mag overgeven. Halleluja! Na een flinke kotssessie gaat het plotseling beter met mijn hoofdje. Het is het keerpunt waar ik bij de eerste doffe klop al naar uitkijk. Zouden mensen met “weleens hele erge hoofdpijn” zich dat kunnen voorstellen? Dat je ernaar uitkijkt om te mogen overgeven?

Daar is ‘ie weer: het Lot
Mijn man had altijd compassie met me, liep op zijn tenen, bond een theedoek loeistrak om mijn hoofd, haalde een glas water en zat zwijgend naast me als ik die ellendige injectie in mijn been zette. Hij deed zijn uiterste best, maar kon zich er moeilijk iets bij voorstellen. Totdat hij zelf een aanval kreeg. De enige die hij ooit had. Stiekem denk ik dat dit het Lot was. Gewoon, om hem eens te laten ondervinden hoe het echt is. Het werkte: ook hij had zich nog nooit zo ellendig gevoeld. Een hele, afschuwelijke nacht lang. En ik? Helaas was ik er niet voor hem. Ik sliep er doorheen. Voor één keer had ik eens geen last van migraine. Ook niet van de zijne.

  13 comments for “Miss Migraine kotst zich beu

 1. 9 maart 2011 at 19:43

  Ik kan me niet voorstellen hoe het is om migraine te hebben, van gewone hoofdpijn word ik al ziek…

 2. Ninah
  9 maart 2011 at 19:55

  I hear you! Vreselijk om mee te maken.

 3. Werner
  9 maart 2011 at 21:47

  Wat lijkt me dat erg zeg, migraine. Goede blog MissM. En sterkte met dat hoofd van jou.

  • Miss Moneypenny
   9 maart 2011 at 21:48

   Dank. Ook zonder migraine kan ik wel wat sterkte gebruiken met dat hoofd van mij. 😉

 4. 10 maart 2011 at 10:44

  Ik heb één keer iets gehad wat niet bestaat: Clusterhoofdpijn. Contradictio in terminis. Alle symptomen klopten echter en ik bid nog dagelijks dat ik dit nooit maar dan ook nooit meer hoef te krijgen. Ik voel met je mee…
  Wie denkt dat migraine ‘een beetje hoofdpijn is’ zou het eens één dag moeten hebben.

 5. 10 maart 2011 at 14:54

  Geweldige uitsmijter,: geen last van hoofdpijn, ook niet van de zijne!

  Doe mij maar een bevalling, zei ik tegen mijn tandarts, en dan bedoelde ik dat ik zijn vrouw nog wel een keertje wilde verlossen:)

  • Miss Moneypenny
   10 maart 2011 at 15:07

   Haha, die is leuk Majanne! Nee, een tandartsbezoekje is ook geen pretje en verloskundige zijn lijkt me dan weer helemaal enig, dus die keuze zou voor mij ook snel gemaakt zijn. 😉

 6. 10 maart 2011 at 17:29

  i have been there…. eerst de flitsen in je ogen die het aankondigen en dan wensen dat je je maag mag legen…vervolgens is je maag leeg, is het misselijke gevoel niet weg en mag je alleen vanuit je tenen gal spuugen ( en dan bedoel ik dat letterlijk) Lieve meid, gelukkig is het voor mij lang geleden, maar het is zeker niet te vergelijken met hoofdpijn alleen…
  Sterkte en een prima keuze om hier een blog over te maken voor een beetje erkenning van migraine patienten:)

 7. 11 maart 2011 at 09:54

  Ik weet er alles van en kreun even met je mee….! Maar ik ben er door intensieve acupunctuur (een paar maanden lang, ja) vanaf gekomen en ben nu al jarenlang migrainevrij! Een verademing!!! Ideetje voor jou??

 8. 11 maart 2011 at 11:08

  Jeetje, wat heftig. Ik dacht bij migraine eerlijk gezegd ook aan een langdurige, zware hoofdpijn (wat me, uiteraard, erg genoeg leek). Ik hoop dat je er niet te vaak last van hebt/zult hebben, pfieuww.

 9. Miss Moneypenny
  11 maart 2011 at 14:38

  Bedankt voor alle meelevende reacties lieve lezertjes! En voor hen die er ook last van hebben: Ik lijd met jullie mee. 🙁

  Bij mij zit het in de familie. Mijn vader, mijn oma, mijn tante. Mijn vader zei altijd dat het bij hem over ging toen hij een jaar of 35 was. En nu ik 35 ben, zegt hij: ‘Het kan ook goed zijn dat ik toen al 40 was of zo hoor.’ Aarghh!

  @Wondelgijn: Acupunctuur, tja. Ik heb al zoveel geprobeerd. Er zou een homeopatisch arts zijn die wonderen kon verrichten en waar men uit heel Europa naar toe kwam speciaal voor migraine klachten. Veel geld betaald, vele uren op zijn bankje gelegen, maar geen effect. Ik geloof er allemaal niet meer zo in…

 10. 2 juli 2011 at 15:54

  Hopelijk ben je snel 40;)
  Geweldig hoe je van zoiets vreselijks een vermakelijk blog maakt.
  Humor is ook het beste medicijn;)

  • Miss Moneypenny
   2 juli 2011 at 20:31

   Er zijn inderdaad van die momenten -voornamelijk als ik weer eens met een giga migraine op bed lig- dat ik ook hoop dat ik maar heel snel 40 mag worden. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam code * * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.