Gèk van bloemen

Ik en bloemen. Het zou zo’n mooie combinatie zijn geweest met mijn bloemennaam. Helaas ging het lang geleden al ergens mis.
Ik zie het nog levendig voor me: Een ex-vriendje dat voor mijn 23e verjaardag kwam aanzetten met een roos. Geen hele bos, geen gevarieerd boeket, maar slechts één enorme, rode roos. Hij klemde hem nog net niet tussen zijn tanden maar tróts dat hij was! Het monster was uitbundig verpakt in een doorzichtige, plastic koker met roze linten eromheen. Dat was alles, mijn hele verjaardagscadeau. Eén hele fucking roos.

Stom
Nu mag je best weten dat ik allergisch ben voor romantische mannen. Dus of het één iets met het ander te maken heeft, is onduidelijk. Romantische mannen zijn er gelukkig niet zoveel maar bloemen des te meer. In de anekdote hierboven gaat het over één bloem. Moet je je voorstellen hoe ik me voel als ik een gigantisch boeket in mijn handen gedrukt krijg. Ik bedoel: Wat moet ik ermee? Als iemand me dat nu eens kon uitleggen. Voor alleen “Het is mooi” doe ik het niet. Smaken verschillen en ik vind nu eenmaal alle boeketten stom.

Kopje kleiner
Om te beginnen word je al meteen aan het werk gezet als er een bezoeker met zo’n lelijke struik op je stoep staat. In plaats van het aannemen van jassen en het zetten van koffie, word je gedwongen om al je kasten overhoop te halen, op zoek naar een passende vaas, een schaar voor het cellofaan en een mesje dat geschikt is om die krengen een kopje kleiner mee te maken. Want “schuin afsnijden” is altijd zo’n beetje de eerste zin die ze uitspreken nadat ze hun eigen handen hebben vrijgemaakt van die enorme last. Alsof er iemand is die dat NIET weet. Ik heb dat hele schuin afsnijden trouwens nooit begrepen: waarom doen ze dat niet in de winkel?

Stinkstengels
Daarna volgt de zoektocht naar een geschikt plekje in je huis. Eigenlijk staat zo’n boeket overal in de weg of het vloekt bij je inrichting. Vaak belandt het uiteindelijk op de salontafel. Juist: recht voor je tv, om daar vervolgens elke avond letterlijk een doorn in het oog te zijn. Na een paar dagen verwaarlozing gaat zo’n boeket droogstaan of stinken door rottende stengels. Er komt allerlei rotzooi uit zoals blaadjes en stuifmeel, dat spul geeft nog vlekken ook!

Chloorbadje
Toen ik tegen een collega klaagde over al die troep, gaf ze me de tip om een scheutje chloor in de vaas te doen. Ik vond het een geweldige oplossing om die stinkstengels zo snel mogelijk om zeep te helpen zonder dat de gulle gever iets in de gaten heeft. Ze moest hartelijk lachen. De tip was namelijk bedoeld voor achteraf, om de vaas mee schoon te krijgen.

Dit alles gezegd hebbende, moet iemand me toch eens uitleggen waarom zoiets een cadeau wordt genoemd. Wie heeft er ooit bedacht dat je een ander hier blij mee maakt? Bloemen geef je aan iemand aan wie je de pest hebt. En wat mijzelf betreft nog een kleine tip: neem gewoon een doosje bonbons mee. Of is dat dan weer te veel moeite?

  21 comments for “Gèk van bloemen

 1. 18 oktober 2010 at 21:34

  ok goed te weten als ik je een cadeautje wil geven geen bloemen maar pralines heerlijke belgische pralines is toch goed?

  Mijn eerst cadeautje van mijn man was een doosje snoep, het tweede een suikerspin en het derde ja inderdaad een gele roos

  • 19 oktober 2010 at 07:23

   Die eerste twee cadeautjes; me likey! Jammer dat hij dan bij die derde toch weer de mist in ging. Als jij er maar blij mee was. 😉

   Belgische pralines? Ik doe er een moord voor! Zelfs Emile Ratelband mag bij mij op bezoek komen als hij een doosje van die heerlijke bruine rakkers meeneemt.

   • 19 oktober 2010 at 08:58

    Ik heb die roos nog steeds gedroogd weliswaar

 2. 19 oktober 2010 at 07:19

  Van een van mijn eerste dates kreeg ik een (simpele) roos en mijn moeder een heel boeket.

  Needless to say: werd het niks tussen ons! 😉

  • 19 oktober 2010 at 07:20

   Wat een dokus zeg. Meteen afserveren inderdaad. Al had hij het wat die rotbloemen betreft dan wel weer goed uitgekiend, wat mij betreft.

 3. Teske
  19 oktober 2010 at 09:23

  Volgens mij ben ik nog van de oude stempel ofzo? Ik ben altijd blij met een bosje bloemen! En vind het ook wel romantisch als je man/vriend een mooi bloemetje voor je meeneemt. Bij mij scoor je punten dan. En het voordeel van een bloemetje is dat het niet op je heupen gaat zitten. In tegenstelling tot een doosje bonbons;-)

  • 19 oktober 2010 at 09:34

   Tja, over die heupen heb je natuurlijk wel gelijk *kijkt links en rechts naar beneden, het valt nog mee*.
   En wat betreft je voorliefde voor romantische mannen: succes! Ze zijn schaars. Als je al een romantische man vindt, zijn het vaak van die engerds (toch?? ;-))

 4. Wendy
  19 oktober 2010 at 10:48

  Helemaal mee eens want ook ik heb een stikhekel aan die bos afgesneden bloemen die heel langzaam in je vaas mogen afsterven.

  Vind het ook zo ongelooflijk zonde want je hebt er maar even plezier van.

  En dan die kutsmoes omdat ze niks anders konden verzinnen: ja, het gaat om het gebaar.

  Geef dan liever helemaal niks. Ben al blij genoeg dat mensen gezellig langskomen. Dan mogen ze die stervende stinkbloemen gewoon lekker zelf houden.

  • 19 oktober 2010 at 11:19

   Bedankt Wendy! Ben blij te lezen dat ik niet de enige ben. Mochten wij elkaar nog ooit treffen, dan geen bloemen dus! 🙂

 5. Werner
  19 oktober 2010 at 11:25

  Als ik romantisch doe (‘doe’ want het zit niet zo in mijn aard) dan gaat het altijd mis, zoals die keer dat ik indruk op mijn vriendin (huidige vrouw) wilde maken door een heel pak met waxinelichtjes aan te steken. Ze vond het niet zo leuk om vijftien minuten op de gang te moeten wachten, terwijl ik in de weer was met een lucifer. En toen brandde het vuur ook nog een grote bruine brandvlek in mijn computermonitor.

  • 19 oktober 2010 at 11:28

   Kijk, ‘iets’ van boven probeerde jou toen dus al te vertellen dat ‘romantisch doen’ niets voor jou is. Nog een mazzel dat je vriendin uiteindelijk je vrouw is geworden. 🙂

 6. surfingann
  19 oktober 2010 at 13:00

  Van een bosje bloemen wordt ik altijd vrolijk, maar smaken verschillen.
  Van een doosje bonbons, wordt ik ook altijd vrolijk hoor.
  Mist het lekkere zijn. 😉
  Fijne dag.

  Groetjes van Ann

  • 23 oktober 2010 at 14:01

   Tuurlijk! Alleen lekkere bonbons. Die van Leonidas, Boulanger of de bakker. En hier in de buurt hebben we twee chocolatiers waar je ze rechtstreeks kunt kopen. Verser krijg je ze niet. Mmm… nu ik het erover heb: Misschien rijd ik er dadelijk wel even heen. 😉

 7. 19 oktober 2010 at 14:30

  Hahahaha, ik ben gek op bloemen! Echt waar! Maar dan moeten het niet van die strak gestylde boeketten zijn… Nee, ik hou van wilde bossen met geplukt bloemen! (maar ja, die blijven hooguit een dag goed…. dus nóg meer ellende voor de ontvangster…)

  • 23 oktober 2010 at 14:02

   Een veldboeket hoef je niet schuin af te snijden, toch? Anders zouden ze wel snijbloemen heten. Dat scheelt alvast weer. 🙂

 8. 23 oktober 2010 at 13:43

  AMEN! Ben het werkelijk volledig met je eens; ik heb een gruwelijke hekel aan bloemen.
  In mijn geval kreeg ik alleen van ex-vriendje niet 1 stomme roos, maar een giga bos van 40 exemplaren met extra lange stengels. Reteduur natuurlijk… en geen enkele vaas waar ze in passen… :-S

 9. 23 oktober 2010 at 14:03

  Dank voor de bijval Gwyn! Er zijn meer bloemenhaters dan ik vermoedde. 😉

 10. 2 juli 2011 at 16:03

  Wat een reacties…ik kan alleen maar lachen haha,bedankt!!!

 11. Kasper
  4 januari 2012 at 20:42

  Ik kocht voor mijn Tineke’s verjaardag ooit een boeket bloemen. Had ik nooit eerder gedaan, dus ík vond het echt een verrassing.
  Kwam ik er mee thuis, was de reactie totaal anders dan ik had verwacht: ‘Wat heb je nu toch gekocht?’ (ze vond ze kennelijk niet mooi)
  Nadien nooit meer bloemen meegenomen.

  • Miss Moneypenny
   5 januari 2012 at 20:27

   Leuk dat er tenminste iemand verrast was, 😉 En voor de rest kan ik alleen zeggen: I rest my case. Volgende keer voor Tineke toch ook maar een doosje bonbons?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam code * * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.