Te veel onderzoek maakt dom

Deze week las ik een paar verontrustende berichten op Twitter. Een daarvan was: ‘Minder kans op botontkalking door vegetarische voeding’. Vlak daarna verscheen er in mijn timeline: ‘Dagelijks acht kilometer lopen vermindert kans op diabetes.’ Kortom: ik moet een hardlopende vegetariër worden om geen botverkalkende diabeticus te worden, right? Best ingewikkeld. Stel dat ik dat nu ga doen. Hardlopen en vegetarisch eten, bedoel ik. Dan kun je er de klok op gelijk zetten dat er over een half jaar in de krant staat dat carnivoren minder botontkalking hebben en dat stilzitten dé uitkomst is tegen diabetes. Want zo gaat dat altijd.

Alcohol
Denk maar aan alcohol. Jarenlang verveelde SIRE ons met tv spotjes over drank die meer kapot maakt dan je lief is. De AA kon de toestroom van alcoholisten niet aan, totdat er opeens berichten verschenen dat een paar glazen rode wijn per dag heel goed zijn tegen een loopneus. Mijn bescheiden mening: wat extra sinaasappels werken ook prima tegen verkoudheid en er zit bovendien geen alcohol in. Tenzij je ze zo lang in de fruitschaal laat liggen dat ze gaan gisten, maar dat is weer een ander verhaal. Om het extra verwarrend te maken: later werd weer bekend dat je met een à twee glazen rode wijn per dag de kans op Alzheimer met 40% verkleint, terwijl proefpersonen die méér dan twee glazen per dag dronken, juist dubbel zo vaak Alzheimer kregen. Ergo: Als ik te weinig rode wijn drink krijg ik Alzheimer maar als ik er te veel van drink ook? Sorry, ik check mentaal even uit hier.

Geloofwaardigheid
Wie doet die onderzoekjes eigenlijk? Verveelde professoren met hun pensioen in zicht? Eeuwige studentjes die met de hijgende adem van de overheid in hun nek opeens hun promotieonderzoek gaan afraffelen? Mijn niet wetenschappelijk onderbouwde conclusie is in elk geval dat ze elkaar regelmatig tegenspreken. Dus waarom zou ik het allemaal nog geloven?

Baanbrekend!
Ik drink liters koffie per dag, schuif chocolade met repen tegelijk achter mijn kiezen, heb al vier jaar chronisch slaaptekort (jonge kinderen, je begrijpt het) en ik voel me uitstekend! Deze professor in de Weetnikskunde concludeert aldus: van veel koffie in combinatie met weinig slaap word je superfit en chocolade is uitstekend voor je humeur. Sterker nog: hoe meer chocolade, hoe beter!

Was getekend,
Miss Moneypenny

P.S. Ik moet de eerste nog tegenkomen die eraan lijdt, maar deze week werd ook bekend dat mannen allergisch kunnen zijn voor sex. Dat is vast een uitkomst voor veel vrouwen. Kunnen ze eens een ander excuus gebruiken dan die eeuwige hoofdpijn. ‘Nee schatje, laten we dat nu maar even niet doen. Straks heb je weer een griepje te pakken.’

  13 comments for “Te veel onderzoek maakt dom

 1. Werner
  19 januari 2011 at 15:33

  Ik denk dat ik de wijn voortaan maar uit een maatbeker drink. 😉 Leuke blog MissM!

 2. 19 januari 2011 at 17:08

  Good gracious, moet je je aanstaande ook al op een ‘ik ben allergisch voor mijn eigen zaad’ allergie gaan checken…;-)!

  Leuke column weer *thumbs up*.

  • 19 januari 2011 at 17:47

   Altijd al geweten dat ‘geen seks voor het huwelijk’ niet verstandig is. 😉

 3. 19 januari 2011 at 18:17

  Voor elk idioot onderzoek is nog steeds geld blijkbaar, en voor elk onderzoek is ook wel een tegenonderzoek. Zo las ik eens dat kroketten helemaal niet slecht zijn voor je. Ik test momenteel het stilzitten, carnivoren diabetes verhaal…….speel graag voor proefkonijn 😀

  Lekker geschreven Miss M. Enne, ik neem nog een glas wijn, goed tegen hart en vaatziekten.

 4. 19 januari 2011 at 18:50

  Leuk geschreven!
  En echt hé, mensen hechten ook teveel waarde aan zo’n onderzoeken. Ze zouden er moeten bij schrijven bij hoeveel % dit zo is. We gaan er toch te vaak van uit “Rode wijn helpt tegen hartziekten, zal voor iedereen zijn”. Als voorbeeld hé. Niet? We moeten kritischer staan tov die onderzoeken. Al vind ik het altijd wel boeiend om weten, maar maak ik er zelf iets van.

 5. Helmi
  19 januari 2011 at 22:26

  Erg leuk en spitsvondig, ben het helemaal met je eens. Ik lees het wel maar trek mijn eigen plan wel.

 6. 21 januari 2011 at 15:55

  altijd gedacht dat sex een positieve invloed op onze gezondheid had, veilige sex wel te verstaan.
  Voor de rest dit gratis advies van Dokter Suske ; eet en drink met mate en beweeg nu en dan eens.
  zo leef je lang en gelukkig.

 7. 24 januari 2011 at 11:59

  Bedankt voor jullie reacties! En de tips natuurlijk. Ik kijk nog even of ik er iets mee doe… 😉

 8. Kim
  17 april 2011 at 10:09

  Misschien een beetje laat, maar laatst is er nog zo’n bericht uitgekomen over drank. Je verbeterd je geheugen! http://www.nu.nl/wetenschap/2491234/alcohol-verbetert-delen-van-geheugen–.html

  • Miss Moneypenny
   17 april 2011 at 16:52

   Bedankt voor je bijdrage Kim. Dit soort berichten zijn altijd leuk om te lezen. 🙂

 9. 17 april 2011 at 10:25

  Dat mannen allergisch zijn voor sex is wishful thinking. Haha.. of een onderzoek uitgevoerd door vrouwen.

  Leuk blog, miss moneypenny.

  • Miss Moneypenny
   17 april 2011 at 16:53

   Dank je Menno! Het schijnt inderdaad erg zeldzaam te zijn, die sexallergie bij mannen. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam code * * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.