Lief vakantiedagboek,

31 juli

Lief dagboek,

We zijn net aangekomen in ons Duitse vakantiehuisje dat er op de site heel aantrekkelijk uitzag. Nu ik hier sta, vallen me een aantal zaken op:

 • Levensgrote geweien aan de muur zijn HOT.
 • Ik denk dat hout hier heel goedkoop is. Alles is van hout, het liefst eiken: vloeren, wanden, plafonds, meubilair en zelfs asbakken. Alles rijkelijk versierd met krullen en ander priegelwerk.
 • Reminder: Als ik thuis kom even de antiquair bellen. De oorfauteuils zijn nog niet uitgestorven. Niet in de Eiffel in elk geval.
 • Goed idee van die Duitsers: Waarom verse bloemen kopen als er ook plastic bloemen bestaan?
 • Eye-opener: Een Perzisch tapijtje kun je ook gebruiken als tafelkleed.
 • Ook even onthouden voor thuis: koperen potten en een rijtje tinnen vaasje ter decoratie.
 • Een koekoeksklok zegt echt ‘koekoek’.

2 augustus

Lief dagboek,

Duitse champagne is bocht. Ze noemen het Sect, maar het is helemaal niet droog! Het is glazuurbarstend süss.

3 augustus

Lief dagboek,

Voor een rasechte francofille is Duitsland best even wennen. Ik ben er nu een paar dagen, en ik moet zeggen: het begint een beetje te wennen. Het unheimische is er vanaf. Duitsers zijn in elk geval een stuk vriendelijker dan Fransen en ook hun keuken is beter te pruimen. De Franse keuken staat bekend als haute cuisine, maar volgens mij hebben ze dat vooral zelf verzonnen en durft niemand ze tegen te spreken, uit angst te worden vergiftigd met doorgebakken ingewanden in een moordend vette saus.

Van haute cuisine hebben de Duitsers geen Käse gegeten.  Ze kennen geen eetcultuur zoals de Fransen, die in hun megasupermarkten één hele rij hebben uitgetrokken voor chocolademousse of wijn en voor wie boodschappen doen een uitje is zoals een dagje Efteling. Duitse supermarkten zijn ruim opgezette tl-verlichte hallen met keurig gerangschikte artikelen. En het is er doodstil. Het vlees is hier trouwens erg lekker. Lekker gekruid en mals. Op dat punt verslaan ze dan toch Die Französisch. (70 jaar na dato…)

P.S. Wow! Veel chocolade in Duitsland! Wel mierzoet, niet zo mijn smaak. Maar toch: heul veul chocolade! Mij hebben ze eingepackt.

5 augustus

Lief dagboek,

Duitsers hebben een heel ander idee van verkeersborden dan wij. Begrijp jij deze bijvoorbeeld?

Rare Duitse verkeersborden

6 augustus

Lief dagboek,

Ik was al bijna vergeten hoe ze eruit zagen: openbare sigarettenautomaten! Hier hangt in elk gehucht met drie of meer inwoners zo’n witte kast tegen een buitenmuur. Niet dat ik ze nodig heb lief dagboek, dat weet je wel. Maar mocht ik na negen jaar plotseling -buiten winkelopeningstijden- overwegen om weer te beginnen (je weet wat ze zeggen: eens een roker…) dan is het een geruststellende gedachte dat ik dus alleen maar even de grens hoef over te steken.

7 augustus

Lief dagboek,

Help me eraan denken dat we de volgende keer ons navigatiesysteem meenemen als we gaan wandelen in de Duitse bossen. En een grote stok. Ik hoorde iets knorren in de bosjes, heus waar! Mijn man lachte me uit, maar hij heeft niet gekeken in die reisgids met dat grote wilde zwijn.

8 augustus

Lief dagboek,

Naaktzwemmen op openbare plaatsen is hier doodnormaal, echt waar! Ook als je schaamhaar tot aan je knieën reikt. Je fietst naar het water, gooit al je kleren uit en springt poedelnaakt in een meer waar voor de rest iedereen keurig in badpak van de zon van het genieten is. Zo doe je dat.

10 augustus

Lief dagboek,

Duitsers zijn echt Naturmenschen. In de supermarkt zie je veel biologische en natuurlijke producten. En bijna alles is eco! Ik had het kunnen weten. Ik vond die Duitsers altijd al zo alto.

11 augustus

Lief dagboek,

In de jaren ’80 was het al afgrijselijk, tijdens de recente eighties revival was het nog steeds afgrijselijk, maar de Duitsers lijken er verzot op: coupe soleil, nekmatjes en mannen met een knopje in één oor.

13 augustus

Lief dagboek,

Het doet toch wat met je, al die Duitsers met nekmatjes. Vandaag betrapte ik mezelf erop dat ik spontaan Matthias Reim stond te neuriën. Verdammt ich lieb’ dich, ich lieb’ dich nicht

P.S. Phantasialand ist toll!

14 augustus

Lief dagboek,

Weer thuis.
Ik mis mijn Kaiserbrotchen.

Veel liefs en misschien tot het volgend jaar,
Miss Moneypenny

  6 comments for “Lief vakantiedagboek,

 1. Werner
  19 augustus 2010 at 22:06

  Supertoll!

 2. Mares
  20 augustus 2010 at 08:57

  heerlijk!!!!!

 3. 20 augustus 2010 at 09:29

  Dank voor de leuke reacties Werner en Mares! Es war inderdaad ein supertoll vakantie! Ik heb zelfs nog meer blogmateriaal opgedaan. (waar Duitsland al niet goed voor is). Daarom binnen enkele dagen misschien nog een blogje over de Duitse taal. 😉

 4. Ninah
  20 augustus 2010 at 10:52

  Welkom terug! Ben benieuwd naar meer Deutsche avonturen.
  Klasse!

 5. 20 augustus 2010 at 11:49

  Dank je Ninah! Zoals beloofd zijn er meer ‘Deutsche Abenteuer’ op komst. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam code * * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.