De nieuwe en improvede Iris

SupergirlVan vakanties word ik altijd het tegenovergestelde van uitgerust, namelijk manisch. Vol wilde plannen keer ik elk jaar terug. Dat rusteloos geschuif op zo’n ligbedje zorgt ervoor dat ik ga malen en denken en plannen smeden. Want plannen laten zich altijd zoveel makkelijker smeden als ze niet direct uitgevoerd hoeven te worden, ik denk dat dat hun geheim is.

Oerkracht
‘Na de vakantie ga ik elke ochtend op tijd opstaan. Ik ga de was bijhouden! En ook de vouw en de strijk! Vanaf nu word ik echt een beter mens.’ Vol ijver en veranderlust keer ik telkens terug. Die Franse plattelandslucht doet gewoon iets met me. Het laat me snakken naar nieuwe plannen en avonturen en een volledige ommekeer van mijn gehele leven tot dan toe.

Die oerkracht om te veranderen hou ik best een tijdje vol. Bij thuiskomst boen ik de caravan totdat hij glimt, fanatiek als een Jehova’s getuige. Elke dag is een nieuwe, op een kier geopende voordeur met mogelijkheden. Ik schrob het huis, mest kasten uit, verzin retepragmatische dingen om het huishouden nóg meer op rolletjes te laten verlopen en man, man, man, ik zou bijna moe worden van mezelf. Maar nee, dat word ik niet. Nog niet.

Superrriris
Hup, weg met die oude Iris. En ook met die versie die ik hiervoor had bedacht want die was nog lang niet af. Ik ga ook een nog betere schrijver worden. Iris 3.0 zal ik zijn. Minder soggen! (SOG= Schrijf Ontwijkend Gedrag), dus minder social media en méér schrijven. Ja, nog meer! Ik was altijd zo’n luie, trage schrijver maar daar gaat nu verandering in komen, o ja. Minstens 10.000 woorden per week zal ik schrijven.

Dat ik voor zoiets vaak veel te moe ben na een dag kantoor, kinderen en huishouden, negeer ik voorlopig even want ik ben… Superrriris! Ik kan alles en ik doe alles, en ik ben zo stikefficiënt dat je er bang van wordt. Iedereen zal jaloers op me zijn, hoe verrekte efficiënt, netjes en geïnspireerd/creatief/productief ik mijn leven wel niet heb ingericht. Mensen zullen me smeken hen het geheim te verkopen en… Shit, van fantaseren komen die 10.000 woorden natuurlijk niet op papier.

Schema
Ik maak dus een schema: hoeveel schrijfmomenten heb ik per week en hoeveel woorden kan ik daarin redelijkerwijze schrijven? Oeps. 1000 per avond is niet genoeg om aan die wekelijkse 10.000 te komen. Ach wat, ik was Superrriris, ik kan best 3000 woorden per avond! En ik kan vliegen. En als het dan een keer niet lukt, sta ik een ochtend eerder op. Die noodzakelijke administratieve dingen die een mens altijd heeft, prop ik in één avondje. Misschien kan ik zelfs wel een roman in één nacht schrijven. Mijn typende vingers zullen mijn gedachten niet bij kunnen houden, dáár zit het werkelijke probleem. Dáár moet een oplossing voor komen, maar die verzin ik nog wel. Ik, moe? Nee, noooooit.

Morgen begint de school weer en ook de dagelijkse routine. Dan gaat de nieuwe en improvede Iris in. Staan jullie ’s avonds klaar om me op te vangen?

  4 comments for “De nieuwe en improvede Iris

 1. Harald Krielaart
  17 september 2016 at 12:03

  Hoi Iris,

  Ik ben momenteel je boek aan het lezen; mijn complimenten! Ontroerend Goed; een echte Pageturner! Helaas heeft Katja het vervolg van het verhaal reeds verklapt. Bij een eventueel nieuw boek van jou; zal ik ervoor zorgen dat ik het als eerste lees hier in huis hahaha.

  Vanochtend het leuke artikel gelezen in “De Ondernemer”; mooie foto ook! Iris, jij beweert dat je veel chocolade eet…..en dan zo’n figuur hebben…..je “liegt” hahahaha.

  Iris, veel succes en plezier met alles!

  Groetjes,

  Harald

  • Iris Houx
   18 september 2016 at 08:48

   Wat leuk om te horen, Harald! Bedankt voor de complimenten. 🙂 De volgende keer inderdaad maar zorgen dat je de eerste bent die het boek in handen krijgt want wat Katja deed kan natuurlijk echt niet hè? 😉
   Veel leesplezier nog! Ben benieuwd wat je van het (gespoilerde) einde vindt. Laat nog maar weten.

   Groetjes,
   Iris

 2. Harald Krielaart
  24 september 2016 at 08:14

  Ik heb “Scoop” nu helemaal gelezen. Ik vind jouw boek geweldig goed Iris!!Het nadeel voor mij was alleen,dát mij het einde van het verhaal dus al was verklapt.Dát moet ik voortaan dus pragmatisch? oplossen. Iris,wellicht kan je bij je volgende boek de “avonturen” van een bekende (kinder)boekenschrijfster met een evenzo bekende haardos (ik noem geen namen??) als uitgangspunt nemen?.

  • Iris Houx
   4 oktober 2016 at 11:59

   Dank je, Harald! Heel leuk om te horen. En je tip neem ik in overweging. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam code * * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.