België

Het is een noodzakelijk kwaad als je francofiel bent. Tenzij je flink omrijdt of het vliegtuig neemt, moet je dit land nu eenmaal doorkruisen. En hoe je het ook wendt of keert, België is lelijk. Tuurlijk, het heeft de Ardennen en steden als Antwerpen, Gent en Brugge, maar daarbuiten is alles grauw, mistroostig en deprimerend. Het is misschien raar om dit te roepen als Nederlander -wij winnen immers ook geen schoonheidsprijs- maar die Belgen maken er echt een potje van.

Oud
Belgische huizen staan in een oersaaie lintbebouwing en zijn een samengeraapt zootje van materialen en stijlen met her en der wat ramen in wisselende grootte, alsof de architectuur  rechtstreeks is overgenomen van een kindertekening. Winkels en bedrijven lijken wel een wedstrijdje te houden wie de lelijkste gevelreclame heeft en auto’s zijn per definitie oud, gedeukt en roestig. Het enkele nieuw exemplaar dat er rondrijdt, is bestickerd met de grootste reclamebelettering die men kon vinden.

absurde reclametekst

Nondedju
En dan die wegen! De middenbermen zijn hoogpolige onkruidtapijtjes en de zijbermen worden bevolkt door roadkill en kapotgereden autobanden. Dat laatste houdt waarschijnlijk direct verband met het gebrek aan wegenonderhoud. Terwijl je als vakantieganger niets liever wil dan de kruistocht door België zo snel mogelijk doorstaan (of als bijrijder: slapend), word je direct na het passeren van de grens wakker geschud door de naden die zich om de twee meter in het wegdek bevinden, met dank aan de beton-beton-betonplaten die de Belgen gebruiken. Ge zult nondedju weten dat ge in België bent! Mocht je het hierna nog niet doorhebben, dan zouden malle plaatsnamen als Retie, Kontich of Aartselaar je op een idee kunnen brengen. Gebrek aan humor kun je de Belgen niet ontzeggen.

Koetervlaams
Begrijp me goed: ik ben dol op Belgen, ze zijn charmant, beleefd en grappig. Daarom vind ik het des te zieliger dat ze in zo’n lelijk land wonen. Alles is net-niet, een beetje half/half. Ze missen het chauvinisme en de ironie van de Fransen en om voor Nederlanders door te kunnen gaan, zijn ze veel te vriendelijk en meegaand. Zelfs hun taaltje hoort nergens bij. Zelf lijken ze daar echter niet om te malen. Integendeel, ze doen er alles aan om het zo te houden want geen enkel anderstalig woord komt hun grens over. Het product zelf passeert nipt de douane, maar direct daarna worden sneakers, centrifuges en laptops omgedoopt tot  respectievelijk turnpantoffels, droogzwierders en schootcomputers. Geef toe: dat klinkt toch ook veel leuker?

Poepen
Gelukkig hoeven we geen medelijden met ze te hebben. De Belgen houden al 439 dagen koppig vol dat ze ook niet wíllen veranderen. En dat is dan toch behoorlijk uniek. Dat doen wij Nederlanders en zelfs de stakingsverslaafde Fransen hen niet na! Van een mogelijke annexatie door Frankrijk of Nederland willen ze niets weten. Geef ze eens ongelijk. Eén van die leuke dingen aan de Belgen is hun taaltje en dat zou zeker verdwijnen, want Nederlanders snappen geen snars van dat koeterwaals. Aardappels noemen de Vlamingen ‘patatten’ en patat is ‘friet’. Een ‘patat’ is ook wel een kont, maar in andere Belgische regio’s noemt men het een ‘poep’. En ‘poepen’ is seksen, maar niet via de ‘poep’. Moet ik nog doorgaan over likstokken (lolly’s) en aftrekkers (vloerwissers)?

Beaulieu of Oelegem?
Kortom: Laten we het inderdaad houden zoals het is. De mensen, de taal én het landschap. Als de Belgen het kunnen accepteren, kan ik het zeker. Die twee keer per jaar dat ik er doorheen rijd focus ik me wel op mijn eindbestemming want ik weet dat Frankrijk me opwacht als een warm bad: graanvelden, echte bergen en prachtige dorpjes met plaatsnamen als Beaulieu of Belleville. De inwoners zijn wat nukkiger, maar ach, op de terugweg kom ik weer door België en misschien stap ik er deze keer eens uit. In Oelegem of Wommelgem bijvoorbeeld. Om een praatje te maken met die plezante mensen.

  25 comments for “België

 1. 26 augustus 2011 at 19:39

  Heel herkenbaar, Iris. Leuk. Ik kom er graag, toch.

  • Miss Moneypenny
   27 augustus 2011 at 10:36

   Dank je @Clemens! Dus zelfs mijn column kan jou er niet van weerhouden? 😉

 2. Werner
  26 augustus 2011 at 19:47

  Ik ben zo blij dat ik niet de enige ben die moet lachen bij plaatsnamen als Retie, Kontich of Aartselaar. En dat poepen, daar moest ik ook even aan wennen. De allereerste keer dat ik het las in een boek van Herman Brusselmans dacht ik dat hij samen met een vriendinnetje als een treintje op het toilet was gaan zitten.

  Maar gelukkig zijn er Belgen. Ze brouwen namelijk heerlijk bier. 🙂

  • Miss Moneypenny
   27 augustus 2011 at 10:37

   Haha, als een treintje op het toilet zitten. Zoiets doen Herman Brusselmans’ personages niet, geloof ik. 😉

   En wat jij zegt over het bier, heb ik met Belgische chocolade. Mmmm! De redenen om toch eens uit te stappen in België stapelen zich langzaam op. 🙂

 3. 26 augustus 2011 at 20:05

  Halloot, ik ben zo een kwart Belg, dus ik begrijp ze volledig. Ik voel me er altijd direct thuis, anders dan in Frankrijk. Bovendien zijn ze inhoudelijk altijd erg sterk en ad-rem.

  Gelukkig heb ik (dus) genoeg humor om deze column te kunnen waarderen. 😉

  • Miss Moneypenny
   27 augustus 2011 at 10:43

   Leuk dat je de column toch kunt waarderen, Irene! 😉

   Vaste lezers met een heel goed geheugen hadden ook al kunnen concluderen dat ik minstens voor een kwart Vlaams ben. http://tinyurl.com/3t4ssep Maar ach, wat is nu een kwart? 😉

   Ad rem? Daar heb ik een Belg zelden op kunnen betrappen, maar grappig, ja dat vind ik ze zeker!

 4. 26 augustus 2011 at 20:20

  In één woord prachtig!
  En voor een verslinder van alle boeken van Herman Brusselmans ook heel herkenbaar.

 5. Miss Moneypenny
  27 augustus 2011 at 10:44

  Bedankt voor je compliment @Kasper! Leuk jou hier te mogen verwelkomen. 🙂

 6. 27 augustus 2011 at 13:15

  Beton beton betonweg…… Jaaah! Hahaha, tot voor 3 jaar hadden wij hier in het wonderschone friesland ook zo,n gedeng gedeng weg!! Weer enorm genoten van je column:)

 7. 27 augustus 2011 at 17:52

  Haha…weer een geweldig blog!
  Bij Allez Allez Zimbabwe(met Roger de Vlaeminck en wel honderd jaar geleden ;))waren ook altijd van die hele ongezellige beelden van België.
  En inderdaad…er zijn wel grappige Belgen;)

 8. 27 augustus 2011 at 19:57

  Hahahaha ik heb hard gelachen om dit stuk! Heel treffend!

 9. Miss Moneypenny
  27 augustus 2011 at 21:10

  @Rinskje @Ingrid @Saab Bedankt voor jullie complimenten!
  Ik moest er weer even in komen na een vakantie van ruim vier weken maar blijkbaar ben ik het schrijven nog niet verleerd. 😉 Ik kwam ook zoveel dankbare onderwerpen tegen onderweg! Maar daarover binnenkort meer, in andere columns.

 10. 28 augustus 2011 at 16:24

  hahahaha, deze Belg heeft eens hartelijk gelachen met al je omschrijvingen, Miss.
  Maar het mag wel duidelijk zijn dat je nog nooit afgeweken bent van de grote, lelijke wegen die je blijkbaar opzoekt als je ons landje doorkruist. Ik kan je verzekeren dat er bijzonder mooie plekjes zijn, ver weg van alle lintbebouwing… 😉

  Groetjes!

  • Miss Moneypenny
   29 augustus 2011 at 11:21

   Oef! Een groter compliment kan ik me niet wensen @Billy! Dank, dank.
   Misschien dat ik de volgende keer dat ik in jullie landje ben eens buiten de lintbebouwing van Oelegem ga kijken. 😉 (Hebben ze daar trouwens ook Leonidas winkels??)

 11. 28 augustus 2011 at 18:28

  Hele herkenbare dingen over Belgie! Vooral dat poepen 😛

  Blijf schrijven! Ik wil meer!

 12. 29 augustus 2011 at 11:39

  Sorry, maar nu voel ik mij echt aangesproken. Dus de volgende keer, of laten we niet zolang wachten, stop je voor mijn deur. Dan zal ik je toch wel wat mooie plekjes en wegen tonen dat ons landje rijk is. Jij mag dan zelfs bij mij in huis poepen. (wel de Nederlandse betekenis begrijpen)

  • Miss Moneypenny
   29 augustus 2011 at 12:49

   Hahaha! @HansDeZwans je doet je naam eer aan. 😉
   En dat is een deal, geef me je adres (Kontich, Aartselaar of Oelegem?) en ik kom op jouw wc poepen de eerstvolgende keer. 🙂

 13. 29 augustus 2011 at 13:26

  Ik woon in Ass (euh in As bedoel ik, raadpleeg google maps maar, het bestaat).

 14. des
  2 september 2011 at 11:14

  de taal, de humor, Wim Helsen en Antwerpen om te shoppen, that’s it. Overigens beschrijf je Belgie precies als Engeland. Ook al zo troosteloos.

 15. 2 september 2011 at 11:38

  Okeeeej… *Streept Engeland van haar to do list*

 16. Phara
  21 september 2011 at 14:54

  Grappig stukje!

  Maar het woord ‘schootcomputer’ heb ik nog NOOIT gehoord! En aangezien ik echt wel een volbloed Belg ben, kan ik dus met zekerheid zeggen dat dit woord echt wel zeldzaam is bij ons. Maar met Nederlanders praten levert wel vaak leuke spraakverwarringen op 🙂

  • Miss Moneypenny
   21 september 2011 at 21:35

   Bedankt @Phara. Grappig dat jij als Belgische nog nooit van een schootcomputer hebt gehoord, misschien wordt het enkel regionaal gebruikt? Omdat ik nieuwsgierig werd, heb ik even gegoogeld en het woord komt toch bijna 17.000 keer voor op het internet. Behoorlijk veel, toch?
   En wat betreft spraakverwarringen tussen Belgen en Nederlanders: ik kan het me helemaal voorstellen. 🙂 Als je leuke voorbeelden hebt, hoor ik ze altijd graag!

 17. Frederick
  5 maart 2012 at 10:34

  Hey,

  Schootcomputer gebruiken wij Belgen inderdaad niet, we zeggen ook simpelweg laptop. Een vloerwisser heb ik toch ook nog nooit horen gebruiken. De stadsnamen is wel een feit, ik woon bijvoorbeeld dichtbij Aarschot, samen met Kontich en Retie wordt er dit in de volksmond ook wel eens de Anale driehoek genoemd;)
  Zalige blog trouwens, ik volg nog niet zo lang maar ben nu toch bezig aan een “gemane” inhaalbeweging.

  Groetjes

 18. Miss Moneypenny
  5 maart 2012 at 15:56

  Allereerst: Welkom Frederick!

  De Anale Driehoek, hahaha! Kijk, dat is dan weer een leuk staaltje Vlaamse humor dat ik echt kan waarderen.

  Ik heb me laten vertellen dat sommige woorden (zoals schootcomputer) alleen plaatselijk gebruikt worden. Je hebt het over een vloerwisser, maar bedoel je niet een ‘droogzwierder’ (centrifuge)? Ik heb het nl. nergens in mijn column over een vloerwisser, geloof ik…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam code * * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.