Toedeloe

wcMijn hernieuwde ervaring met een openbaar Nederlands toilet na de vakantie was er eentje van onverwachte sensaties. Dat had niets te maken met de betwiste deplorabele staat van het Franse sanitair. Niets daarvan. Op het tankstation net over de Nederlandse grens had men een ‘2theloo’.

Doorgedraaide sloten
Niks geen tl-verlichte ruimte, triplex deurtjes met doorgedraaide sloten of afgesleten toiletbrillen. Bij 2theloo was er design, sfeervolle muziek, gedimde spotjes die een aureolisch licht schenen over mijn campingsmoking en chloorgebleekte haardos. Maar eerst moest ik vijftig cent in een automaat stoppen, pas daarna werd ik door een metropoortje de sanitaire hemel in geleid. Al snel werd mij duidelijk: dit was wat God geschapen moest hebben toen hij zich stierlijk verveelde op de achtste dag.

Hoerige plek
Even voor de duidelijkheid: ik bevond me dus op een tankstation. Zo’n hoerige plek langs de snelweg waar duizenden mensen per dag langs komen. Ze doen er hun behoeften, slaan cola in, laten wat troep achter en rijden weer door. Het is een oord waar je gewoon snel weer weg wil zijn en het liefst zonder tussenkomst van een levensmoede toiletjuffrouw die je nors aankijkt omdat je bent vergeten wat kleingeld in de zakken van je onderwegbroek te stoppen, voordat je gillend van de naderende incontinentie uit een nog rijdende auto sprong, op zoek naar eender welk toilet.

[diˈzajn]
Toch moet een zwaar verveeld iemand ooit bedacht hebben dat juist dit de ideale plek was voor een design poeppaleis met ‘relaxerende’ muziek, geparfumeerd toiletpapier en een oogstrelend behangetje. Na afloop kon je je handen wassen in een klaterend watervalletje en je make-uploze reizigersgezicht bewonderen in de prachtige spiegel erboven. Klein nadeel was dat de spiegel bruin getint en dusdanig ‘subtiel’ verlicht was, dat ik eigenlijk vrijwel niets zag. De vrouw die me aanstaarde vanaf het wazige glas kon net zo goed de vrouw achter me in de rij zijn. Maar ook dat is [di’zajn] natuurlijk.

Bloemetjestampons
Toen ik me eindelijk geïnstalleerd had, vouwde ik het papiertje open dat de automaat had uitgespuwd als dank voor mijn vijftig cent. Het was een voordeelcoupon. Je kreeg wel 50 hele centen korting op de producten uit het winkeltje van 2theloo. Wacht eens, er was dus ook nog een winkeltje? Ik vroeg me af wat ze daar dan verkochten. En wie daar werkte. De norse toiletjuffrouw die ineens een flinke promotie had gemaakt? Naast het afsoppen van potten en het vervangen van schijtlint, mocht ze voortaan ook luxe producten gaan verkopen. Maar wat dan? Tampons met een bloemmotiefje? Kunstdrollen in geschenkverpakking? Spiegels waar je wél in kon kijken?

Ontspan!
Geheel comfortabel en bewierookt op mijn lekker warme toiletbril, lukte het toch niet om me te ontspannen. Het voelde allemaal zo… tegennatuurlijk. Mijn joggingbroek met koffievlekken contrasteerde wel erg met het behang en het geluid van mijn klaterende plas detoneerde met de new age klanken uit de dure boxen. Pas toen ik mijn broek weer ophees, drong het tot me door: Een toilet moet niet poepchic zijn. Integendeel. Piesen en poepen is een oergevoel, een instinct. Daar moet je niet tegenin willen gaan met kleurig behang, parfum en muziekjes. Nooit gedacht dat ik het zou zeggen, maar die Franse hurktoiletten waren helemaal zo slecht nog niet.

  15 comments for “Toedeloe

 1. 14 oktober 2012 at 10:18

  Haha, en nou heb ik deze in m’n hoofd, heel fijn, dank.. 😛 -> http://www.youtube.com/watch?v=SwpnpGEvhXg

  • Miss Moneypenny
   17 oktober 2012 at 10:22

   O nee! Die kende ik nog niet. Maar nu helaas wel. 🙁

 2. 14 oktober 2012 at 12:31

  Die hebben ze ook in de Kalverstraat in Amsterdam, maar dan moet je één euro betalen voor je plasje haha.

  • Miss Moneypenny
   17 oktober 2012 at 10:24

   Afzetters. 😉

 3. 14 oktober 2012 at 13:41

  Daar durf je toch niet in te schijten…

 4. Tam
  14 oktober 2012 at 14:32

  Hahah zo te lezen was het de shock en de warme bril. Het moet een koude bril zijn, zodat je schrikt en niet de billen van een ander denkt te voelen 😉

  • Miss Moneypenny
   17 oktober 2012 at 10:24

   Ieeuw! Het idee zeg, dat er een ander voor me op die bril gezeten heeft. 😉

 5. 14 oktober 2012 at 19:45

  En toch vind ik het een mooie aanbeveling van deze Toedeloe! Mocht ik in de buurt zijn dan wil ik het ook beleven haha! Weer zeer beeldend weergegeven;-)

 6. 15 oktober 2012 at 08:29

  Wow, dat heb je mooi beschreven! Ik heb ee gloeiende hekel aan benzinepompstation-wc’s.

 7. 15 oktober 2012 at 22:09

  Ooit wel eens geplast op het toilet op het station van Goes? De aanwijzingen op de deur zijn al zo angstaanjagend dat je al bijna liever een verpakking Tena gaat kopen in de AH in de stationshal!! En als je dan als een echte dare devil naar binnen gaat heb je plotseling een beeld bij de gaskamers uit de oorlog. Echt, ik heb geen clautrofobie, maar ik kon me voorstellen dat ik het daar kon ontwikkelen. Gelukkig krijg je daar de tijd niet voor want je mag maar 20 minuten naar het toilet want daarna wordt de deur vergrendeld om het toilet automatisch te reinigen. Geen idee hoe dat gebeurd, maar in mijn nachtmerrie was het verre van plezierig!!

  • Miss Moneypenny
   17 oktober 2012 at 10:26

   Hallo zeg, wat een verhaal! (Blogwaardig!) Ik ben twee keer in mijn leven op het station in Goes geweest maar denk niet dat ik daar naar het toilet ben geweest anders kon ik het mij vast nog wel heugen. 😉

 8. 18 oktober 2012 at 15:08

  Als ik dat zo lees, heb ik zelfs zin om een omweg te maken om daar mijn kunstig drolletje achter te laten.

  • Miss Moneypenny
   18 oktober 2012 at 20:31

   Haha @Hans! Misschien kun jij beter aarden op dat soort chique toilets dan ik. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam code * * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.