Onderdrukt verlangen

Rode kuifvogelsVandaag las ik een interessant artikel op Youstyle Blog. Over ergernissen. Daarin stelde men dat je je vaak ergert aan de eigenschappen van een ander omdat dat juist de sterk onderdrukte eigenschappen van jezelf zijn. Nou ja zeg! Bij dat soort stellingen is mijn irritatie eigenlijk meteen al gewekt.

Test
Ik begon eens na te denken. Even een testje doen: Waar heb ik eigenlijk een pesthekel aan, wat zijn mijn ergernissen bij anderen? Bij familie, vrienden, collega’s?
Want het artikel zegt: ‘Grote kans dat je zelf ook zo bent zonder het te weten’. Iets met subpersoonlijkheden en zo. Brrr… Eng. Ik dacht altijd dat ik in mijn eentje was, maar blijkbaar zijn er nog subpersoonlijkheden. – dat zijn dan vast ook degenen die altijd die domme opmerkingen maken.

Ergernissen
Opschepperij, was het eerste dat in me op kwam. Valse bescheidenheid. Nee, wacht: mensen die alleen maar over zichzelf praten. O, dat vind ik toch zo erg, mensen die alleen maar willen voorlezen uit het boek van Ikke. Van die ziekelijk zelfbevlekkerige mensen die nooit eens aan een ander vragen hoe het ermee gaat. Of ja, ze doen het wel. Heel even, in het begin. Om een gesprek te openen dat uiteindelijk alleen over henzelf gaat.  Zodra jij hun belangstellende openingsvraag beantwoordt met: ‘Aardig dat je het vraagt. Eigenlijk gaat het wel redelijk met me want…’ tetteren ze er meteen doorheen: ‘Leuk hoor. Zoiets had ik laatst dus ook hè. Met mijn zoontje, die is zó goed in rekenen. Zijn juf stond versteld en toen zei ik dus…’ Ikke, Ikke, Ikke!

Egoïst
‘Vaak hoort bij ergernis aan het gedrag van een ander ook een soort jaloezie’, zo gaat het artikel verder. Oké, eigenlijk zegt men dus dat ik stiekem ook alleen maar over mezelf wil praten. Ik denk van niet. Maar aan de andere kant: ik heb natuurlijk wel een blog. En daar lul ik heel wat af. Over mezelf, voornamelijk. Shit. Ik heb ook de ziekte van Ikke. Niet echt het antwoord dat ik gehoopt had. Test 1. Stelling bewezen: Ik erger me aan egoïsten dus ben ik er zelf een.

Grote tieten
Ik zat op de fiets, op weg naar huis en het zat me nog steeds niet lekker. Kom op, Iris. Die stelling is gewoon onzin. Gooi er nog een testje tegenaan, er moet toch wel meer zijn waar je je aan ergert? Lawaai, conservatieve mannen, te grote tieten bij te slanke vrouwen. Nee, er moest iets beters zijn. Voor me fietste een vrouw met kortgeknipt, roodgeverfd haar en ineens wist ik het: dat was het! Ik heb een hekel aan vrouwen met kortgeknipt, roodgeverfd haar! Die rode kaketoes die zo graag willen uitstralen dat ze stoer en ‘pittig’ zijn. Niks daarvan. Het zijn vrijwel altijd emotioneel instabiele dweilen. Hysterische, onzekere tiepjes die overal moeilijk over doen en al beginnen te janken als je hun verjaardag vergeet.

Zonnestraaltje
O ja, verjaardagen. Niet dat zoiets een menselijke eigenschap is, maar toch. Daar heb ik ook een bloedjehekel aan. En aan mensen die overal een hekel aan hebben, ook al. Van die mopperkonten die over alles klagen en zeuren, in de verwachting dat iedereen ze bijvalt, bijvoorbeeld in de rij voor de kassa. Dat soort mensen neem ik altijd een beetje in de zeik. Kijk, dat vind ik nu leuk. Ik probeer ze kapot te schijnen met mijn positieve zonnestraaltjes. ‘Wat zegt u? U begrijpt niet dat ze er geen kassa bij openen? Meent u dat nu? Ik ben dol op wachten! Lekker even zennen. Zou u ook eens moeten proberen. Wel met het mondje dicht hè, anders is het geen zennen.’

Onderdrukt
O, mijn god. Dit is erg. Ik ben hartstikke ziek. Bel een psycholoog, en snel. Ik geloof dat ik echt een paar uurtjes op het sofaatje moet doorbrengen om de dingen in mijn bovenkamer weer op een rijtje te krijgen. Dus u wilt beweren dokter, dat ik meerdere onderdrukte subpersoonlijkheden heb die egoïstische, klierige mopperkonten zijn? Met kort, rood haar en grote tieten?! Boek nog maar een paar sessietjes, dokter, want ik heb geen idee hoe ik ooit met mezelf kan leven.

  5 comments for “Onderdrukt verlangen

 1. 1 juli 2011 at 08:55

  Ik heb ook al bij Whoopsie Daisy gereageerd, maar ik zet hier ook nog wat neer zoals je leest: ik vind dit 1 van je betere blogs! Geweldig, lekker die humor en de mate van herkenbaarheid zal er ook toe bijdragen, maar vlot van de pen zalig!

 2. 1 juli 2011 at 09:59

  Bedankt @Haar, ik word er helemaal verlegen van!

 3. 8 juli 2011 at 14:27

  Wahahaha… ik herken het! Allemaal!! 🙂

  • 8 juli 2011 at 15:55

   Wat heerlijk om te horen zeg, ik dacht echt dat ik de enige zou zijn met deze afwijking. Zeker wat betreft die rode kaketoes. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam code * * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.