ZeMama column: Duivelse praktijken

Ze.nlWinkels lijken op kinderen dezelfde uitwerking te hebben als een voetbalwedstrijd op mannen: de ideale reden om flink te gaan muiten. In elk kind schuilt een duiveltje dat alleen opduikt als het zijn ouders zeer slecht uitkomt.

Voorheen keek ik deze ouders altijd zeer indringend aan, alsof ik ze met mijn blik wilde dwingen hun kind in het gareel te houden, alsof ik ze wilde indoctrineren met mijn minachting. Tegenwoordig is dat anders. Sinds ik zelf moeder ben, heb ik juist diep respect voor hen die het lukt om stoïcijns voor zich uit te blijven kijken en nergens op te reageren, hoe lang het gekrijs ook aanhoudt. Dat is namelijk de enige remedie en ook het enige wat opvoedkundig verantwoord is.

Dit is een column voor Ze.nl. Lees hier verder.

  6 comments for “ZeMama column: Duivelse praktijken

 1. tam
  8 juli 2012 at 11:57

  hhaha vreselijk lijkt mij de winkelsituaties. Ja, kinderloze Tamara ergert zich ook wel eens aan irritante kinderen en hun ouders. Maar het is aan mij om die ergenis van mij af te zetten.Ik erger mij immers aan meer tijdens winkelen. Gelukkig brengen kinderen ook joy aan het boodschappen doen. Hun glimlachjes in de rij voor de kassa. Het bestuderen van de snoepafdeling. Yo, kiddo, I get you!

  Ik heb maar één keer mijn mond losgetrokken en toen ontstond er een mini rol. mijn voorkomen is lang en kaal en jaren geleden begon een kindje mij uit te lachen. Hij zat in het zitje van een shopping cart. Het was niet te zuinig dus ik keek vader met mijn onzichtbare wenkbrauwen hoog opgetrokken aan.
  Vader reageerde door te zeggen”het is toch je eigen schuld dat je er zo uit ziet”. Mijn mond viel open en stoom kwam uit mijn oren, totdat een man het voor mij opnam. Ik wilde namelijk de domme man vervloeken, maar deed dit niet omdat zijn kind in het wagentje zat. Misschien was hij dom, of gefrustreerd. Ik hoop dat zijn kind nog een tijd lang poepvervelend is geweest, als straf 😛

  • Miss Moneypenny
   9 augustus 2012 at 21:15

   Dank voor je reactie @Tam. Tja, kan me goed voorstellen dat je je als niet-ouder vreselijk kunt ergeren aan sommige kinderen en ouders in een supermarkt, maar denk dat voortaan maar: Het is echt niet makkelijk. Echt niet, hahaha! Alhoewel die reactie van die vader van dat lachende kindje bij jou natuurlijk alle perken te buiten gaat. Ik kan me bijna niet voorstellen dat zo iemand dat expres doet. Het is vast dommigheid?! Al kan ik me dat ook weer moeilijk voorstellen, dat iemand echt zó dom kan zijn. Maar ja. Het bestaat. Helaas. Kan me voorstellen dat je daar zeer zwaar gefrustreerd van raakt! Het ergste is dat zo’n kindje daarmee de boodschap krijgt dat het normaal is om mensen uit te lachen, dat het mag en dat het blijkbaar ‘hun eigen schuld is’. Lekkere opvoeding zeg.

 2. 8 juli 2012 at 12:50

  @ Tam: jeetje, Tam, tsja de ouders zijn soms niks wijzer. Kinderen kunnen je trouwens soms wel in pijnlijke situaties brengen.. Mijn dochtertje ( blond, zeg maar snikwit met blauwe oogjes) keek eens een surinaamse man aan met open hangende mond, ze staarde gewoon en zei: ” mamma wat is die meneer zwárt! ” Zegt die man grijnzend: En meisje, wat ben jij wit!!” Met die welbekende W die surinamers zo mooi kunnen uitspreken. Ik kreeg een kleur en zei er benepen achteraan: Hihi, ja jullie lijken duo penotti wel;-) Gelukkig kon die man er om lachen, maar leuk was anders…..

  • Miss Moneypenny
   9 augustus 2012 at 21:24

   Leuke anekdote, @Rins! Al kan ik me heel goed je gêne voorstellen. Lieve help, wat kunnen kinderen je soms voor schut zetten. Waarom wilde ik ze ook alweer? O ja, meestal zijn ze heel lief. 😉

 3. des
  9 juli 2012 at 15:36

  hahahaha, HAHAHAH
  ow Iris, soms wil ik niet lachen om je columns, want ik kan me voorstellen: een jankend kind is gewoon niet leuk, en toch moet ik een beetje lachen.

  maar lieve Iris, ooit heb ik ze ook. Die kleine duivels. en dan zijn die van jou vast al groot. en dan mag jij mij uitlachen

  • Miss Moneypenny
   9 augustus 2012 at 21:25

   Je mag lachen hoor @Des. Jij mag dat. 😉 Want ik weet dat jij ook ooit in zo’n situatie terechtkomt. En dan denk je tandenknarsend terug aan mij. En dan vind je die column ineens helemaaaaaal niet meer zo leuk. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam code * * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.