Wie is hier de zwarte piet?

Zwarte PietHij bestaat niet eens en toch maken we ons ontzettend druk over de al dan niet racistische aard van zijn verschijning. Schijnbaar had het ooit, ergens, jaren geleden een racistische oorsprong, maar dat is al lang niet meer wat we onze kinderen nu vertellen. Piets zwarte gezicht komt door het roet van de schoorsteen, dat weet toch iedereen? En verder is hij gewoon een fijne, blije, hardwerkende, gulle en bijzonder lenige man die een eervolle taak heeft als steun en toeverlaat van Sinterklaas. Hoe kun je daar nu op tegen zijn?

Nu we er toch zijn
En nu we het er toch over hebben. Eigenlijk vind ik zo’n paard over het dak laten lopen ook pure dierenmishandeling. Maar waar is Marianne Thieme als je haar eindelijk nodig hebt? Nou? En dan zo’n oude man in het holst van de nacht het dak op jagen. Vinden we dat normaal? Hallo! Kan de Bond voor de Ouderen daar niet even op inspringen? Bovendien is Sinterklaas als enige blanke in het gezelschap ontzettend in de minderheid. Wordt hij eigenlijk bijgestaan door een vakbond of een meldpunt?

Arbeidsomstandigheden
Krijgen Sinterklaas en zijn hardwerkende schoorsteenvegers wel netjes alle gemaakte overuren mét toeslagen uitbetaald voor hun weekend- en nachtdiensten? Maakt iemand zich nog druk over de diabetici onder ons, die wekenlang lijdzaam moeten toezien hoe iedereen behalve zij, zich volpropt met suikergoed? En obesitas, hallo?!

Veganistische pepernoten
Al die zakken waar die pieten mee rondlopen, is er iemand die controleert of dat van biologische, kinderarbeidloze jute is? Net zoals die kilometers inpakpapier, toch wel gerecycled, mag ik hopen? En ga me niet vertellen dat die pepernoten niet veganistisch zijn want dan ontplof ik! Sowieso: denk eens aan de voedselverspilling die met het hele sinterklaasgebeuren gepaard gaat. Dat strooit maar met snoep in de rondte alsof er gewoonweg geen voedseltekort bestáát! Om maar niet te denken aan die kilo’s wortels die na een nacht in zo’n zweetgympie linea recta in de groenbak verdwijnen.

Modepolitie
Als laatste wil ik nog een hartig woordje spreken met de modepolitie. Pardon zeg, maar wat vinden jullie van zo’n man die al ruim honderd jaar in dezelfde kleding rondloopt? Had daar niet al lang iets aan gedaan moeten worden? Waarom heeft die arme heer nog nooit een make-over aangeboden gekregen? Nou? NOU?!

Kom in actie!
Kortom, ik vind dat er nog veel zaken zijn om ons over op te winden rondom Sinterklaas en zijn vrolijke roetrakkers. Helaas heb ik hier zelf geen tijd voor, enorm druk met het opstellen van verlanglijstjes, het bakken van veganistische pepernoten en de jacht op gerecyclede cadeaus. Maar als iemand zich geroepen voelt: graag.

  14 comments for “Wie is hier de zwarte piet?

 1. 18 oktober 2013 at 23:30

  Ik doe er ook niet aan mee, hoor 🙂

 2. tam
  19 oktober 2013 at 11:26

  Helemaal mee eens. Zijn genoeg andere dingen om je druk over te maken

 3. 19 oktober 2013 at 12:24

  Ik ben het helemaal met je eens.

 4. Petra
  19 oktober 2013 at 16:13

  Ik wilde me eigenlijk niet met die onzinnige discussie bezighouden maar dit is te leuk om niet te delen 😉

 5. 20 oktober 2013 at 02:01

  Wegens bezuinigingen verwacht ik Pietvrije Klazen. Ouderen moeten immers steeds meer voorzichzelf opkomen.

  Witte Pieter Derks gaf eerder aan dat het met Snieklaas ook niet goed zit; een oudere man die kinderen cadeautjes geeft. Dat hij daarbij katholieke kerkledij draagt wekt ook niet echt vertrouwen.

  Zelf doe ik al 30 jaar niet meer mee aan dit middenstandsfeestje of die van de kerstman. Ik heb voldoende en anderen hebben duidelijk teveel. En meer bezittingen leidt alleen maar tot meer en grotere zeurPieten. 🙂

 6. 20 oktober 2013 at 04:35

  Hoorde onlangs iemand met een donkere huidskleur zeggen dat hij het Sinterklaas feest altijd vervelend had gevonden, omdat hij in zwarte piet een rot voorbeeld had gezien van hoe mensen met een donkere huidskleur zich zouden moeten gedragen. Alsof ze met mutsen op en maillots aan, buitelend over de weg altijd de witte man moesten helpen. Toch kwam dat vreemd op mij over. Immers blanke kinderen zullen ook geen voorbeeld nemen aan Sinterklaas en die is nota bene nergens zonder zijn talentvolle pieten. Mist hij zijn boot niet, wordt zijn schimmel wel ontvoerd en elk jaar raakt hij zakken kadootjes her en der kwijt die Dieuwerje Blok weer op moet zien te sporen.

  Het is maar een sprookje met een feestje eromheen, net als de Paashaas en de Kerstman. Mochten mensen toch Sinterklaas helemaal af willen schaffen, dan stel ik voor de kerk ook meteen te verbieden. Hangt tenslotte ook aan elkaar van sprookjes en dat wordt geloofd door volwassenen.

 7. Marina Turion
  28 oktober 2013 at 11:47

  Heb een poging gedaan om de discussie te volgen en ben afgehaakt. Ik begrijp niet waar de link met slavernij uberhaupt vandaan komt en waarom mensen zich aangesproken voelen door wat, inderdaad, feitelijk een sprookjesfiguur is. Volgens sommigen ben ik dus een racist omdat ik dat niet wil snappen. Het zij zo. De meest hilarische opmerking kwam nog van die VN mevrouw die vond dat wij genoeg moesten hebben aan de kerstman. We moeten dus een oerhollands kinderfeestje inruilen voor een anglo-amerikaans feestje (nog daargelaten dat volgens sommigen de kerstman eigenlijk een marketingconcept van coca cola is :-). Ik vier al jaren geen sinterklaas meer (5 dec is de verjaardag van mijn moeder) maar krijg steeds meer jeuk om gedichtjes te maken en leuke cadeautjes te halen. Eenieder alvast een leuke Sinterklaas gewenst!

 8. 30 oktober 2013 at 05:23

  Hoewel ik persoonlijk vind dat Zwarte Piet geen racisme is, heeft de discussie inmiddels wel laten zien dat racisme opnieuw flink floreert in Nederland. Dat vond ik toch wel om bang van te worden ..

  • Marina Turion
   30 oktober 2013 at 10:15

   Mee eens. De reacties van sommige mensen zijn heel eng en eigenlijk onbegrijpelijk. Ik vraag me overigens af of het opnieuw floreert of dat het er eigenlijk altijd geweest is, alleen vakkundig onder water gehouden. Het komt op mij een beetje over als een vulkaan die uitgebarsten is. De lava was er altijd al, het komt alleen nu in volle kracht naar buiten.

 9. 31 oktober 2013 at 05:45

  Ja dat weet ik ook niet, misschien was het er al die tijd wel. Crisis wil ook nog wel verschil maken vrees ik, de hang naar een zondebok voor alles wat denkbaar is, groeit dan toch snel. Het zijn ook mensen die niet luisteren, niet nadenken en de meest bezopen dingen roepen. En dat blijken er helaas nog best veel te zijn.

  • Marina Turion
   31 oktober 2013 at 08:52

   Ik las een interessante column (Volkskrant geloof ik) waarin de schrijver zich afvroeg of het om een hang naar het verleden ging, waar alles toch wat eenvoudiger is. Hij refereerde aan series als dr Tinus, moeder ik wil bij de revue en boer zoekt vrouw. Inderdaad series waar de nostalgie vanaf druipt. Koppel dat aan het jaren 50 beeld wat Wilders graag schetst (elke avond stamppot op tafel en geen multi culti problematiek). Zaken als de Sint viering en bijvoorbeeld Jip en Janneke herinneren aan die “ongecompliceerde” tijd en dat ‘verdedigen’ mensen met hand en tand. Ik vond het een interessante kijk op de hele discussie. Overigens gisteren smakelijk gelachen om alle ophef in Amsterdam Zuid Oost (motie aangenomen tegen Sinterklaas intocht) waarbij bleek dat er helemaal geen vergunning was aangevraagd omdat er helemaal geen intocht gepland staat. Oeps…..

 10. 1 november 2013 at 05:39

  Hang naar specifieke elementen van het verleden dan. Gaat toch vaak om een geromantiseerd verleden. Misschien geeft traditie ook een gevoel van rust en veiligheid en dat wil een mens niet graag verliezen.

  Denk zelf wel eens dat het ook een hang is naar een zachtere, warmere samenleving. Waarbij mensen vergeten dat als ze zelf kil en koud in het rond schoppen, de zachte, warme samenleving ver weg zal blijven.

  • Marina Turion
   1 november 2013 at 09:20

   Moet ineens denken aan die toespraak van Koningin Beatrix waarin ze onder meer kritiek had op social media en de afstand die het zou scheppen. Als je sommige opmerkingen op twitter ziet staan vraag ik me inderdaad af of de schreeuwlelijk in kwestie het lef zou hebben om dat iemand recht in zijn of haar gezicht te zeggen? Achter zo’n schermpje schopt het kennelijk wel heel makkelijk. De warmere, zachtere samenleving zullen we inderdaad samen moeten maken. Als ik in mijn stamkroeg zie en bijvoorbeeld drie man gezellig een biertje zie komen drinken, die vervolgens alle drie met hun telefoon in de weer gaan, dan hebben we nog een hoop werk voor de boeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam code * * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.