Uitgespuugd

Buisje‘Pawon, is hiew het DNA owwezoek?’ De jongeman aan wie hij dit vraagt kijkt hem vreemd aan en knikt dan. Hij, hierna te noemen ‘Blanke Fries’ (geen asielzoeker) sluit aan in de rij. De gesprekken om hem heen gaan allemaal over de zaak Vaatstra. Logisch, als je weet met welke reden ze hier staan. ‘Denken ze nu echt dat ze hem zo gaan vinden? Alsof de dader zo stom is om vrijwillig DNA af te staan!’ Een man met de handen in de zakken lacht hard en recht zijn rug nog een keer. ‘Tja, ik dacht: ik ga toch maar. Als je thuis blijft is het ook zo verdacht hè? Whahaha!’

Manipuleren
Dat zal Blanke Fries (44 jaar, vrouw en kinderen, Oudwoude) ook gedacht hebben. Ga je niet dan valt het toch een beetje op. Ga je wel dan ben je het haasje, in zijn geval althans. Maar ach, misschien lieten ze zijn buisje wel kapot vallen. Of was zijn DNA in de loop der jaren veranderd. Kon toch? Er was nog steeds hoop. Hij kon ook nog proberen het onderzoek te manipuleren. Ze schenen met een wattenstaafje langs de binnenkant van je wang te schrapen. Daar dacht hij even over na. Wangslijm. Speeksel.

Speeksel
Misschien moest hij het speeksel van iemand anders zien te bemachtigen. In zijn mond, uiteraard. Maar vreemd speeksel, hoe kwam je daar tegenwoordig nog aan? Vroeger, in de good ol’ days, hoefde je maar naar een kroegje te gaan, een Breezertje aan te bieden en een half uur later had je genoeg speeksel in je bakkes om eigenhandig de drooglegging van Flevoland terug te draaien. Ach, natuurlijk, hij kon zijn eigen vrouw wat speeksel afhandig maken! Dat hij daar niet eerder aan had gedacht.

Tongworstelen
Die ochtend kuste hij haar hartstochtelijk op de mond, freestyle. Tjitske wist niet wat ze meemaakte, dit was haar in jaren niet meer overkomen. Hun kinderen stonden er ook een beetje beduusd bij. Hij zoog zich vacuüm aan haar mond, maaide woest met zijn tong en slurpte links en rechts wat speeksel weg. Toen hij haar na vijf minuten losliet had ze het mondje van Marijke Helwegen. Giebelig maakten de kinderen foto’s met hun mobieltjes. Die zouden straks wel weer all over the internet staan.

Gorgelen
Het kon Blanke Fries niet schelen. Vol vertrouwen ging hij op weg naar het inmiddels beroemde bevolkingsonderzoek, gorgelend met het speeksel van zijn vrouw. Smaakte best goed. Moest hij vaker doen. Toen hij onderweg bekenden tegenkwam probeerde hij zijn wangen niet te veel op te blazen, maar sommigen keken hem toch net wat langer aan dan normaal. Hij kon altijd nog zeggen dat hij net naar de tandarts was geweest, of nog beter: met een van pijn verwrongen gezicht naar zijn wang wijzen. Verdiende hij ook nog een beetje respect: Wat een kanjer, ondanks de pijn toch gewoon naar zo’n bevolkingsonderzoek komen hè.

Numero uno
Vannacht stormden ze dus met een vijf man sterk arrestatieteam zijn boerderij binnen. Het was over. Hij was hoofdverdachte numero uno, een 100% DNA match. Verdomme zeg, was er toch ergens iets mis gegaan met zijn geweldige plannetje. Had hij een tikje te veel gegorgeld? De jubeltweets van ‘cementen kaakje’ Peterrr de Vries drongen zelfs door tot in zijn betonnen arrestantencelletje. Hij was erbij, gloeiend. Heel Nederland ontplofte op Facebook en Twitter, zo begreep hij van de mededeelzame agent met sterk onderdrukte grijns. Het was alsof hij keihard in het gezicht gespuugd werd. Niet alleen door Peter R. de Vries, maar ook door alle nabestaanden, door heel Nederland. Hij had geprobeerd, maar verloren. Het was als spugen tegen de wind in: het komt gewoon terug.

  7 comments for “Uitgespuugd

 1. Tam
  19 november 2012 at 20:42

  yes m’aam spuug komt altijd terug.. hhaha die ga ik ook eens gebruiken 😉

 2. Mieke Schepens
  19 november 2012 at 21:39

  Knap hoe snel je op de actuele nieuwsberichten alweer gereageerd hebt. Prachtig om te lezen.. !

 3. Miss Moneypenny
  20 november 2012 at 20:37

  Dank je, Mieke. Soms staan ze er ineens. Dan kan dat zó even tussen de soep en de aardappels door. Maar meestal dus niet. 😉 Ik werd op het idee gebracht voor deze column door een grappige reactie van Kasper Kombrink op een Facebook uitroep van mij over deze zaak. Dan draait mijn brein meteen overuren.

 4. 26 november 2012 at 14:38

  Een zaak die in België blijkbaar niet bekend is of enkel niet gekend door mezelf, dat kan ook zijn.

  • 26 november 2012 at 14:43

   Klopt Hans. Het is in België waarschijnlijk niet bekend, hier in NL is het een geruchtmakende moord/verkrachtingszaak van 13 jaar geleden, ook al speelde het zich af in Friesland, een gebied dat voor ons overige Nederlanders ook ‘Buitenland’ is. Althans, dat willen de Friezen zelf. Die vinden dat ze een eigen land zijn met dito taal. Niemand kan ze verstaan hoor. 😉

 5. 1 december 2012 at 16:57

  Wat een verhaal, hè? Knap gedaan!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam code * * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.