Surprise!

Als je mij echt wil straffen, moet je me meenemen naar een Praxis of een Gamma. In een Praxis of Gamma houd ik het maximaal tien seconden uit. Daarna sterf ik een langzame, pijnlijke vervelingsdood. Ik smelt weg als een hoopje sneeuw bij de verwarming, ik los op als een maffialijk in een vat zoutzuur, ik kwijn weg als een vleugellam vogeltje in de vrieskou. Allright, allright. You get the picture.

Laat degene wiens surpriselootje ik heb getrokken, nu net een verlanglijstje vol Praxiscadeaus hebben. S.O.S.! Ik begon al bij voorbaat te hyperventileren. In paniek probeerde ik mijn man om te kopen met beloftes van gouden bergen strijkwerk, tien tegoedbonnen voor het in- èn uitladen van de vaatwasser en zelfs een voetmassage. Maar nee, hij was onvermurwbaar. Ik was helemaal op mezelf aangewezen.

In het barre winterweer krabde ik het ijs van de autoruiten en waagde ik mijn leven op een ijsglad wegdek in KNMI weercode ‘oranje’, wat slechts een voorprogramma bleek van hetgeen wat komen ging.
Binnenin de Praxis wat het lekker warm, zeker als je net van buiten kwam. Dat dan weer wel. Toch keek ik de dood in de ogen: Overal planten, honderden potten, kerstversieringen, rare doe-het-zelf-spullen waarvan ik zelfs met een pistool op mijn hoofd niet zou kunnen zeggen waar ze voor dienden.

De Praxis is wat een kroeg moet zijn voor een ex-alcoholist of een vogelspin voor een arachnofoob. Ik krijg rillingen, heftig vluchtgedrag en ja, ook kokhalsneigingen. En als ik dat stadium voorbij ben en me uiteindelijk overgeef aan mijn lot, begin ik te gapen en ik kan niet meer stoppen. Ik loop een verkeerde rij in en ik raak zoek. Al dat doe-het-zelf spul lijkt op elkaar. Een hele rij vol deurklinken, schappen vol behangplaksel. wc accessoires, schroefjes, parketvloeren. Who fucking cares? Normaal gesproken wijs ik iets aan in een brochure en mijn man haalt het. Die vindt het leuk, zo’n Praxis. Die woont er bijna. Goed geregeld dus. Behalve nu. Net nu.

Het mag een wonder heten dat ik deze column nog kan typen. Ik heb het overleefd. Ternauwernood. Ik ben recht op mijn doel afgelopen (“Seizoensartikelen: Kerst”) Ik heb blindelings de eerste de beste kerstversiering gepakt. Het was licht, het voelde stekelig en het rook naar hars. Geld speelde geen rol, ik heb er niet eens naar gekeken. Degene die het uitpakt zal waarschijnlijk net zo verbaasd zijn als ik. Alsof ik werd achterna gezeten door een kudde Nick en Simon fans ben ik naar de kassa gerend waar ik in recordtempo mijn portemonnee trok. Air miles? Nee dank u. Bonnetje? Laat maar zitten. Toedeloe.
Wat er het volgend jaar op mijn verlanglijstje staat kan ik je nu al verklappen: een Praxis-vrije decembermaand. Bij voorbaat heel hartelijk dank voor de medewerking aan iedereen uit mijn omgeving.

  3 comments for “Surprise!

 1. jeroen
  6 december 2010 at 09:15

  Maar…kerstboom versiering hebben ze toch ook in een tuincentrum? Is dat dan geen betere optie om te gaan kijken.

 2. 6 december 2010 at 10:06

  Een tuincentrum?! Dat staat voor mij gelijk aan een Praxis of Gamma. Ik voel al jeuk opkomen… 😉

  • jeroen
   6 december 2010 at 10:10

   Ik moet er zelf ook niet aan denken trouwens. Gelukkig heb je voor dit soort momenten altijd de internetwinkels (bol.com)en die verkopen alles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam code * * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.