Le chauvinisme

bicycleNa vierenhalve week in Frankrijk durf ik zonder cynisme te zeggen: wij Nederlanders zouden best wat chauvinistischer mogen zijn. Je leest het goed: chauvinistisch, het woord dat wij de Fransen juist graag naar het hoofd slingeren; die chagrijnige, vreemde mensen in dat prachtige land. Maar deze vakantie kwam ik erachter dat chauvinisme ook garant staat voor cultuurbehoud. En daar kunnen wij best iets van leren.

Produit du terroir
Fransen vreten het liefst van eigen bodem. In vrijwel elke supermarkt staan trotse borden dat gegarandeerd alle producten, waar mogelijk, van Franse origine zijn. Louter wijn van Franse bodem, varkensvlees van regionale cochons en zoveel mogelijk groenten die in eigen land zijn gekweekt. Je hoeft er echt niet om een rioja te komen. Drink toch gewoon bordeaux! Maar wat doen wij Nederlanders? Als het maar goedkoop is maakt het ons niet uit waar het vandaan komt. En regionale producten? Blèègh.

Uit zijn dâkje
Op een dag raakte ik aan de praat met de universitair student die een bijbaantje had als badmeester op onze camping. Zijn Engels was om te janken, dus we spraken Frans. Hij vroeg zich hardop af waarom dat mij zo goed afging. Ik haalde mijn schouders op. Gewoon, dat leren wij op de middelbare school, net zoals Duits en Engels. Ik vertelde dat op onze universiteit zelfs alle masters in het Engels worden gegeven. Hij stond paf: wij gingen vrijwillig een andere taal spreken in ons eigen land? Waar was onze eigenwaarde? En waren wij dan niet trots op onze taal? Voor iemand uit een land waar men massaal protestacties opzette toen de taalunie voorstelde de circonflexe (het dakje boven een klinker in bepaalde woorden) af te schaffen, was dit compleet onbegrijpelijk.

Patriottisme
Wat wij dus moeten afkijken van die stokbroodkauwers? Patriotisme! Trots zijn op je cultuur, je taal, je land en dat ook uitdragen. Niet alleen maar afgeven op onze politiek, roepen dat we ons zo schamen voor ‘Hollanders’ in het buitenland en hard meelachen als onze typerende karaktereigenschappen worden beledigd. Oké, we zijn luidruchtig, losbandig en direct. Maar dat moet je juist ombuigen naar positieve dingen, dat doen de Fransen ook. Luidruchtig? Welnee, we zijn levensgenieters! Losbandig? Dat komt omdat we zo vooruitstrevend zijn. En direct, wij?! Joviaal zul je bedoelen! En dan onze haute cuisine. Wat die Nederlanders allemaal niet kunnen met een aardappel! Andijviestamppot, wortelstamppot, spinaziestamppot. Preistamppot, erwtenstamppot en slastamppot.

Nederwiet
Wat nou Eiffeltoren? Wij hebben molens! De Seine? En onze grachten dan! De TGV? Gazelle! Herbes de Provence? Nederwiet! Oké, oké, onze kinderen genieten een vrije opvoeding, huisdieren slapen bij ons in bed en we hebben informele organisaties waar zelfs de poetsvrouw mag meebeslissen over de aanschaf van een nieuwe koffieautomaat. Nou en? Dat is toch juist sociaal! Wij zijn wij! We houden van simpele dingen en zijn dol op kneuterigheid. Carnaval, de Toppers in concert, sjoelen. Koektrommels, frikandellen en klaverjassen. Nu wil ik niet zeggen dat we juist deze dingen moeten gebruiken om onze cultuur mee te promoten, we moeten natuurlijk wel een beetje selectief zijn.

Een dijk van een landje
Denk aan onze fietsen, multiculturisme, Vincent van Gogh, ons arbeidsethos, onze efficiency. Onze prachtige taal met geweldige vondsten zoals desalniettemin, oelewapper, houdoe! en swaffelen. We hebben prachtige steden, architectuur, grachten. En dan onze dijken. Wij hebben potverdorie gewoon een stuk zee drooggelegd! Wie doet ons dat na? Draag het uit, zegt het voort. Waar een klein land groot in kan zijn: patriottisme. En laten we daar dan meteen ons eigen woord voor bedenken. Wat denken jullie van eigenlandliefde?

  11 comments for “Le chauvinisme

 1. 21 oktober 2012 at 11:58

  Zelfde ervaring met Frankrijk dit jaar, hoewel we dit jaar hele aardige Franksen in de Gers zijn tegengekomen en die ook hun best deden om met handen en voeten iets over te brengen of zels Engels probeerde te praten. Spontaan werd mn Frans nog roestiger. Maar inderdaad ze zijn heel blij met hun wijn, varkens, paddestoelen,allerelei soorten levers, baquettes noem maar op. Ja wij Nederlanders mogen best eens trots zijn op onze goeie eigenschappen enzo. Misschien moeten we ook onze eigen wijn in grote getalen gaan kweken en vooral drinken want dan schijnt de wereld er ook wat rooskleuriger uit te zien. Dan kan ik vast met een beetje fantasie onze achtertuin zien als heerlijke patio met uitzicht op de glooiende wijnranken!;-)

  • 27 oktober 2012 at 20:29

   Ach ja, die Fransen en hun eten, ze houden er niet over op! Op zich vind ik het wel prachtig hoor dat ze zo’n liefde voor eten en koken hebben, zo uitgebreid dineren, (en er nog langer erover kunnen praten) maar toch vind ik persoonlijk de Franse keuken erg overschat. Tuurlijk, er zijn zeer goede restaurants, maar ze zijn sporadisch. Komt volgens mij ook door de soepelere regelgeving voor eenieder die een ‘restaurant’ wil beginnen. Soepeler dan in Nederland in elk geval. Buiten dat ben ik niet zo dol op ‘tripes’ en ook niet op de zeer vette sauzen die ze vaak serveren. Doe mij dan toch maar een stamppotje. 😉

   • marjolijn
    28 november 2012 at 15:38

    Hoi Miss M,

    Als Néerlandaise in la Douce France en als eigenaresse van een restaurant bij de Alpe d’Huez heb ik erg gelachen om je stuk over NL patriottisme en het FR chauvisnisme. Ik geef tevens Engelse cultuurles aan Franse 6e jaars universiteits studenten en voor hen ben ik altijd op zoek naar ‘spiegels’ van hun eigen land. Dank dus ook voor dit stuk, ik heb er veel aan.

    Groetjes,

    Marjolijn

    • Miss Moneypenny
     29 november 2012 at 16:02

     Hoi Marjolijn,

     Bedankt voor je reactie. Stiekem ben ik wel jaloers op jou, als Néerlandaise en France. 😉 Leuk dat je iets hebt gehad aan mijn poldervisie op de Fransen!

     Groeten,
     Miss Moneypenny

 2. 21 oktober 2012 at 13:41

  En niet te vergeten: Wij hebben friesland! de provincie met zijn eigen taal, het fierljeppen, de elfstedentocht met bijbehorende koorts en “met Marloes onder de doushe” ûse Rienus!!
  Maar je hebt wel gelijk:-)

  • 27 oktober 2012 at 17:58

   Rins, hmmm Rinus? Ik ben nog steeds niet zo blij met z’n liedje over “Romana op de scooter”. In heel Drachten (waar Rinus vandaan komt) ken ik maar 1 Romana en dat ben ik. En ik heb toch echt alleen maar een ligfiets. Groet Romana

   • 27 oktober 2012 at 20:20

    @Romana LOL! Dat heet dichterlijke vrijheid. Waarschijnlijk bedoelde hij jou maar kwam die ligfiets niet zo goed uit in zijn liedje. 😀

  • 27 oktober 2012 at 20:25

   Friesland *kucht*. Nou goed, in het kader van mijn pleidooi voor meer patriottisme in Nederland zal ik het hier dan één keer roepen: Friesland boppe!
   Maar ho, vlak Brabant niet uit hè? Bourgondisch, gastvrij, die charmante, zachte g. Brabant heeft Eindhoven, de slimste regio van de wereld! (en tijdens carnaval ook wel bekend als Lampegat).

 3. Tam
  21 oktober 2012 at 15:18

  Vuist in de lucht,Yayyy! Je hebt gelijk, je kan het goed overbrengen. Hihih maar ik wil genieten van alles, dus niet alleen van de stampot maar ook van de Franse kaas. Nederland is absoluut niet slecht,onze cultuur is bijzonder.
  Chauvinisme is maar een manier om je ergens aan vast te houden 🙂

 4. 27 oktober 2012 at 10:42

  Britten, Amerikanen en bijvoorbeeld Duitsers zijn minstens zo chauvinistisch als Fransen en Italianen. Alleen in landen die meer van de handel leven, zoals Nederland, is het chavinisme een klein beetje minder. Maar als Oranje meedoet aan een WK, dan is duidelijk te merken dat ook hier een vleugje chauvinisme aanwezig is.

  In vrijwel alle Franse departementen heb ik zwerfgefietst en ik vind het met hun chauvinisme wel meevallen. Zo hebben ze op de USA na de meeste McDonaldsvestigingen en die zitten stampvol. McDonalds kon dat land zo veroveren omdat ze geen echte snackbarcultuur hadden zoals wij. Zoek ook maar eens een bamischijf in een Franse automatique, om maar te zwijgen over de populaire kapsalons en joppiesaus. Hun gigantische winkeleilanden liggen ver buiten de grote steden, zijn groter dan de Amerikaanse shopping malls en de winkeltjes in de dorpen (zonder toerisme) zijn inmiddels allemaal gesloten. Sterker nog halve dorpen staan leeg omdat de jeugd naar de stad trekt en niet meer terugkeert. Daar kan je als Françoos niet trots op zijn.

  • 27 oktober 2012 at 11:23

   Bedankt voor je reactie @Ximaar. Wat grappig dat je er zo serieus op ingaat. 😉 Natuurlijk zijn er in Frankrijk ook veel zaken te vinden die niet zo patriottistisch zijn, dat zal in elk land zo zijn. Voor mij blijft Frankrijk toch echt een van de meest chauvinistische landen die ik ken.
   Verder was dit stuk vooral bedoeld als pleidooi voor meer patriottisme in Nederland, met een flinke knipoog. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam code * * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.