Laarsje-Lapje en Hou-je-Bekje doen de buurtsuper

LaarzenMijn jongste zoontje wilde vanmorgen twee verschillende schoenen aan. Om precies te zijn een witte schoen en een rode laars, over zijn broek. Ik heb nog even de rechterschoen die hij aan zijn linkervoet droeg gecorrigeerd voor een linkerexemplaar, maar voor de rest vond ik het prima. Waarom zou ik me er druk over maken als hij de moderegels aan zijn laars wil lappen?

Serieus
‘Dat wilde hij zo,’ hoor ik mezelf even later antwoorden tegen de eerste die er iets van zegt, een giebelige meid. Ik stuur het miniatuurwinkelwagentje van mijn zoontje voorbij haar dikke billen. In het volgende gangpad komen we een man met een grote, grijze hangsnor tegen die blijkbaar dezelfde niet te bedwingen noodzaak voelt. ‘Dat wilde hij zo,’ antwoord ik weer, schouderophalend. Mijn zoontje kijkt trots naar zijn zelf bij elkaar gezochte ensemble en straalt zijn breedste lach naar de meneer. Die kijkt echter zo serieus dat zijn gezichtje snel betrekt. We laten de man achter bij het vriesvak waar we hem nog: ‘Ja zeg! Als we allemaal zomaar deden waar we zin in hadden!’ horen mompelen tegen een pak ingevroren bamiblokken. Ach, hij is oud. Daar word je nu eenmaal strontvervelend en zeikerig van.

Van de schoen en de laars
Bij het zuivelschap word ik aangesproken door een vrouw van middelbare leeftijd: ‘Ik wil niet veel zeggen maar jouw kind heeft twee verschillende schoenen aan!’
‘Een schoen en een laars,’ verbeter ik haar. ‘Nou én?’ Zo ondertussen raak ik lichtelijk geïrriteerd. Why so serious, luitjes?! Ik doe een poging het winkelkarretje voor haar door te manoeuvreren. Ik moet nog een hele lijst boodschappen verzamelen en als dit zo door gaat zitten we morgenvroeg pas aan het avondeten. Maar deze vrouw laat zich niet zomaar passeren. ‘Maar heb je dat dan niet gezien toen je de deur uitging?’ Ze trekt er haar allervriendelijkste gezicht bij, maar mij neem je niet in de maling met zo’n Hannibal lachje. Haar bruine krullen veren even mee van verontwaardiging.

In de war
Ik ben zo mogelijk nog verontwaardigder dan zij. Meent ze dit? Denkt ze echt dat ik het niet in de gaten heb gehad? Het idee zeg! Oké, ik heb mijn zoontje ooit mee de deur uit genomen terwijl hij ‘Mama, ikke kouwe voeten!’ bleef herhalen, tot het me opviel dat hij geen schoentjes aan had. Maar ach, toen zat hij nog in een buggy, dan is schoeisel toch alleen maar voor de show. Maar deze vrouw denkt dus dat ik zo gestoord of in de war ben dat ik mijn zoontje één witte schoen en één rode laars (over zijn broek, ja?) heb aangetrokken en dat NIET in de gaten had. En dat zegt iets heel vreselijks over mij. Ik ben zo’n moeder die nooit moeder had mogen worden, zo lees ik in haar ogen.

Hou je bekje
Ik doe geen moeite om te antwoorden op zoveel domheid, wat van mij uit ook niet zo heel slim blijkt want nu moet ze het elders kwijt. Bij de broodafdeling staat ze haar relaas te doen tegen de broodmevrouw. Ik vang dingen op als ‘belachelijk’ smoes smoes ‘Zoiets heb je toch in de gaten?’ en iets dat klinkt als ‘vaartloze hoeder’, maar dat kan ook best ‘waardeloze moeder’ zijn. Haar krullen veren weer even verontwaardigd als ze bij mij ook deden. Ze heeft erg meelevend haar, dat moet je haar nageven.

Op herhaling
Even later kruisen we haar pad als ze een pak Bastognekoekjes uit het rek wil pakken en wij *oeps* voor haar langs sjezen. Ze kijkt me niet aan, maar wel mijn zoontje, met zo’n blik waarmee je een zielig zwerfhondje opneemt. En als we naar de kassa gaan, staat ze daar ook weer. Blijkbaar kent ze de ouwe zemelaar, want die twee zijn druk gebarend met elkaar in gesprek. Vast aan het overleggen hoe ze mijn naam en adres kunnen achterhalen om me aan te geven bij de Raad voor de Kinderbescherming voor grove nalatigheid cq ernstige mishandeling.

Laarsje-Lapje
Mijn zoontje heeft ze ook gezien. ‘Ze vonden mijn schoenen stom hè?’ Met zijn laarsje wipt hij tegen een wieltje van ons karretje.
‘Klopt,’ antwoord ik. Opvoeden is hard. Om zijn creativiteit verder te ontplooien, moet hij wel resistent worden tegen andermans mening.
‘Nu mag ik ze zeker niet meer aan?’ Hij kijkt vragend naar me op en mijn hart knalt uit elkaar.
Ik buk naast hem, werp een blik op Zeiksnor en Fluthaartje en fluister: ‘Tuurlijk wel! Ze zijn hartstikke mooi! En de volgende keer trekken we ook nog je luier over je broek aan, hoe zou je dat vinden?’

  22 comments for “Laarsje-Lapje en Hou-je-Bekje doen de buurtsuper

 1. 26 mei 2013 at 09:47

  Heerlijk nog zo een moeder! Ik heb mijn dochter ook wel eens vermanend toegesproken met een “nee nu even niet zeuren we moeten weg” op haar sokjes de sneeuw in gestuurd. Bij de auto toen ik haar optilde zag ik de ijsklontjes die zich gevormd hadden aan haar sokjes…. ze was 1 jaar…. en loopt nu altijd op blote voeten… lekker koel…. Ze ondertussen 19 en gaat vandaag op kamers wonen bij de campus van de VU. Ze mag vandaag al haar schoenen, laarzen, hakken en vans meenemen. 😉

  • Miss Moneypenny
   28 mei 2013 at 22:01

   Fijn om te horen dat ik niet de enige ben. 😉

 2. 26 mei 2013 at 11:01

  Het is natuurlijk ook ontzettend slecht voor een kind om aan elke voet iets anders te dragen. Een kind ontwikkeld en groeit nu eenmaal heel snel. Met een beetje pech garandeert dit uitstapje voor de toekomst een scheefgegroeide rug met alle gevolgen van dien. Je voedt zo arbeidsongeschikte kinderen op. Geen wonder dat mensen daarop reageren.

  • Miss Moneypenny
   28 mei 2013 at 22:02

   Ik buig mijn hoofd in schaamte, meneer Hanzie. 😉

 3. 26 mei 2013 at 11:10

  Zucht, veroordelende mensen zijn zó vermoeiend, ik heb daar echt geen geduld voor.. En uiteraard ben ik erg benieuwd naar de vervolgblog van de luier over de broek! xD

  • Miss Moneypenny
   28 mei 2013 at 22:02

   Ben benieuwd of die column er eigenlijk wel ooit komt, @Sylvia. 😉

 4. 26 mei 2013 at 12:06

  Im neem aan dat Hanzie een grapje maakt… ? Geweldig, jij bent mijn soort moeder, mijn dochters waren ook nogal creatief, en dat moet je niet tegengaan hoor, later heerlijke verhalen om over te lachen, plus een kind dat zich zonder keurslijf heeft kunnen ontwikkelen : I love it! En jij komt de verkeerde mensen tegen, ik zou de moeder niet aanspreken, maar het kind: ‘wat ben je mooi kerel!’ Zoiets SNAP je toch gewoon mensen!

  • Miss Moneypenny
   28 mei 2013 at 22:03

   Snap je niet hè?! Met jou kan ik praten, @Rins. 🙂

 5. 26 mei 2013 at 12:15

  Slimme vent, met dit weer weet je ook gewoon niet wat je aan moet doen, dan maar allebei !! Leuk geschreven, dank je !

  • Miss Moneypenny
   28 mei 2013 at 22:04

   Haha! Gelukkig is het ondertussen (eindelijk!) wat beter weer. Dus wie weet binnenkort een sandaal en een slipper bij elkaar of zo. 😉

 6. 26 mei 2013 at 12:21

  Wat heerlijk dat hij zo’n eigen smaak heeft en een moeder die hem lekker niet tegenhoudt, maar lekker zijn eigen keuzes laat maken.
  Wat een domme mensen heb je toch op de wereld en dat ze zich dan ook nog eens zo druk maken.
  Net wat @Rins zegt: een reactie als ‘wat ben jij mooi’ is veel leuker dan dat negatieve gedoe van die mensen.
  Ik hoop ook dat @Hanzie een grapje maakte en dit niet serieus is van haar.

  • Miss Moneypenny
   28 mei 2013 at 22:04

   Ja, klopt. Waar je je zoal druk om kunt maken…

 7. 26 mei 2013 at 19:58

  Wat een lulkoek.

  Ik droeg vroeger altijd twee verschillende sokken (in sandalen ook, mijn modegevoel was toen al niet zo best), mijn moeder werd er helemaal gestoord van met wassen, maar ze zei er nooit wat van. En moet je zien hoe goed ik terecht ben gekomen :’)

  Nee maar echt. Wat een gezanik.

  • Miss Moneypenny
   28 mei 2013 at 22:05

   Haha! Het is natuurlijk ook een echte uitzondering hoe goed jij terecht bent gekomen. 😉

 8. 27 mei 2013 at 15:50

  Heerlijke blog. Laat ze maar zwansen, doe ik ook altijd. (soms draag ik nog 2 verschillende onderbroeken)

  • Miss Moneypenny
   28 mei 2013 at 22:05

   Jij durft! 🙂

 9. Waus
  27 mei 2013 at 18:31

  Leuk blog, en herkenbaar. Als ik op blote voeten over straat loop (niet vaak) kijken ze ook altijd zo vreemd, ze maken nog net geen opmerkingen 😛

  • Miss Moneypenny
   28 mei 2013 at 22:06

   Blote voeten, op straat?! Ben jij wel helemaal goed bij je hoofd joh?! 😉

 10. 22 juni 2013 at 19:50

  Zeker een AH in een vinexwijk, want in mijn stadsuper (tegenwoordig een Jumbo de Boer) kan ik me dit niet voorstellen. De kans is groot dat niemand er ook maar iets van zegt. Het valt ze niet op en/of het zal hen worst of kaas zijn. En als je mij was tegen gekomen had ik hooguit net iets te luid gemompeld als : ‘Prima keus Kareltje, staat je goed!’ Want al dat symmetrische Jan de Bouvriegedoe ben ik al jaren zat.

  • Miss Moneypenny
   29 juni 2013 at 22:00

   Nee hoor, niks geen Vinexwijk hier. 😉
   Jammer trouwens dat we jou niet zijn tegengekomen, met je Kareltje opmerking. 🙂

 11. Des
  25 juni 2013 at 14:16

  plz lieve I. zeg dat dit fictie is. zeg alsjeblieft dat het echt neit zo is: onbekende mensen die zomaar hun mening over jouw kids uitspugen. please lieve I.
  ongevraagd advies/tips van bekenden is 1 ding, maar dit kan ik als kersvers moedertje niet aan

  • Miss Moneypenny
   29 juni 2013 at 21:59

   Tja, wat zal ik eens antwoorden, Des? Ik denk dat geen enkel antwoord helemaal zal zijn wat je wil horen. 😛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam code * * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.