Ik hartje Internet

Wanneer ik -zoals vanmorgen- deo op mijn hoofd spuit en haarlak onder mijn oksels, dan weet ik dat het tijd is om eens wat eerder naar bed te gaan. Alleen: het is zo moeilijk om ’s avonds de boel af te sluiten. En dan bedoel ik niet het huis of de tv, maar mijn laptop. Ik moet me er echt van losrukken, wat is dat toch?

Digitale afwerkplek
Eer de kinderen in bed liggen en ik de boel een beetje aan kant heb, is het half negen. Het is eigenlijk de bedoeling dat ik dan iets aan mijn schrijfwerk ga doen. Maar eerst werk ik mijn vriendenkring af. Dat klinkt smeriger dan het is. Ik bedoel eigenlijk gewoon het bijhouden van mijn sociale contacten, even mijn virtuele neus laten zien. We leven namelijk in een tijdperk waarin vrijwel alles digitaal kan. Om mijn vrienden te ontmoeten hoef ik de deur niet meer uit. Sommigen heb ik in real life zelfs nog nooit ontmoet en zou ik niet eens herkennen als ze naast me aan de bar zouden staan.

Hypothetisch
Mijn avond zou ongeveer als volgt kunnen verlopen: Ik surf langs Hyves, waar ik reageer op een paar nieuwe foto’s of krabbels van vrienden. Ik laat een “WWW” achter met ‘Ik socialize me te pletter @ all over the internet’ en wil dan doorsurfen naar het Schrijversforum om de laatste reacties te bekijken. Eerst nog even de statistieken checken van mijn website. Die stellen niet veel voor vandaag, wat me eraan herinnert: ik zou eigenlijk weer een nieuwe column moeten schrijven. En gezien de tegenvallende statistieken moet het echt een hele goede worden deze keer. Ik open maar alvast een leeg Word document, soms helpt dat.

So boring
Ik maak een tussenstop bij Twitter. Daar blaas ik even stoom af door ‘Pff, socializen is so boring‘ mijn timeline in te slingeren. Nu ik er toch ben, bekijk ik meteen het You Tube filmpje van @Huppeldepup die zegt dat ik ècht even moet kijken hoe deze Chinees een bizar trucje met zijn ballen kan. Het filmpje blijkt best leuk en ik besluit mijn eigen followers er ook mee lastig te vallen. Dan roept een schrijfcollega dat hij een nieuw blogje heeft gefabriceerd. Hij wel. Ach, dat lees ik ook even, ben ik weer helemaal bij. Ik reageer met een gevatte oneliner en met een paar muiskliks ben ik terug bij Twitter. Pagina verversen, wat flauwekul heen en weer kaatsen met iemand die op datzelfde online is; de tijd vliegt voorbij.

Moord zonder bloed
Wat ging ik ook alweer doen? O ja, ik was onderweg naar het Schrijversforum. Daar lees ik de laatste reacties, beantwoord een researchvraag van iemand die wil weten hoe je een moord kunt plegen zonder bloed en het mag niet te cliché zijn. Onderin mijn beeldscherm zie ik dat het al half tien is. Verdorie. Ik open het lege Worddocument. Kom op, Moneypenny! Denk na! Maar nee, er borrelt nog niets op in mijn hoofd.

Dreigende cursor
Ha! Daar vliegt een mailtje binnen. Gretig klik ik het open. Aandachtig bekijk ik de nieuwste mode van H&M. Leuk, die nieuwe tuniekjes. Morgen even kijken of ik iets wil bestellen. Dan weer terug naar het knipperende cursortje in Word. Het begint me steeds dreigender aan te kijken. Juist op het moment dat ik het op wil geven en mijn muis al naar het kruisje rechts bovenin stuur, begint MSN te knipperen.

Ik zucht. De onweerstaanbare aantrekkingskracht van social media en de effecten daarvan op ons dagelijks leven: ik zou er bijna een column over kunnen schrijven.

P.S. Deze week ook serieus genetwerkt, tijdens de Brabantse Schrijversdag in Breda. Maar daarover kan schrijfmaatje Werner veel beter vertellen. 😉

  16 comments for “Ik hartje Internet

 1. 3 maart 2011 at 21:35

  Grappig. En ook wel herkenbaar, ben ik bang. :O

 2. 3 maart 2011 at 22:25

  My God, you wrote my story:)

 3. 4 maart 2011 at 16:40

  Veel te herkenbaar!! Vooral dat van die haarlak en de deo… LOL

 4. 5 maart 2011 at 08:20

  Aaah, nu weet ik waar al mijn tijd is gebleven……. 🙂
  Sterk en zeer herkenbaar blog!

 5. Werner
  5 maart 2011 at 16:20

  Weet je wat jij moet kopen? Een smartphone! Dan kom je helemaal nooit meer los van het sociale interweps!

  • Miss Moneypenny
   5 maart 2011 at 16:27

   Wat een geruststelling dat ik niet de enige ben.
   @Werner: dat is nu precies de reden dat ik nog even ver weg blijf bij dat soort dingen. 😉

 6. 5 maart 2011 at 21:58

  Heel herkenbaar. ’s Ochtends check altijd mijn mail etc. maar toen pas het internet kaduuk was ik ineens 10 minuten te vroeg op mijn werk. Ze vroegen nog net niet wat ik al kwam doen ;-).

  • Miss Moneypenny
   5 maart 2011 at 22:01

   Hier precies hetzelfde! Ik check tijdens het ontbijt ook altijd mijn mail enz. Toen ik dat een keer oversloeg was ik veel te vroeg op kantoor en dan had ik ook nog eerst de kinderen naar het dagverblijf gebracht. Echt een wonder! 🙂

 7. des
  7 maart 2011 at 13:53

  pffffff.
  gelukkig
  en ik maar denken dat ik de enige zou zijn!
  soms sta ik in het weekend rond een uurtje of 9 op, waarvan ik denk: nu eest een column schrijven, dan ben ik er snel van af.

  vervolgens is het 15.00 uur ’s middags en heb ik nog niets gedaan..

 8. 7 maart 2011 at 18:16

  Haha prachtig omschreven en heeeeel herkenbaar! 🙂

 9. 8 maart 2011 at 15:46

  Vreselijk en pijnlijk herkenbaar. Sta zelfs eerder op om alles te kunnen checken!

 10. 9 maart 2011 at 09:40

  hahahaha, he dit is mijn leven. Soms las ik er weleens een medialoze dag in en dat is op zijn tijd ook wel heerlijk! 🙂

 11. 11 maart 2011 at 11:14

  Zó herkenbaar :D! Goed geschreven!! xx

 12. Miss Moneypenny
  11 maart 2011 at 14:31

  Holy cow, wat een reacties. Ik ben dus zeker niet de enige! Misschien moeten we een praatgroep oprichten. Online, uiteraard. 😉

 13. 24 maart 2011 at 15:00

  Erg grappig geschreven! Deo is niet zo goed voor je haar of wel?

  • 24 maart 2011 at 15:44

   Het schijnt. Helaas heb ik IRL niet zo’n prachtig haar als op die avatar. Zou kunnen liggen aan de deo… 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam code * * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.