Een hoop holy shit

GekruisigdTijdens de vakantie bezoeken we graag kerkjes. We gaan voor de architectuur, de kunst en de rust die het uitstraalt. Mijn oudste zoontje is vanaf het begin gefascineerd geweest door kerken en alles wat zich daar afspeelt: de mooie beelden (‘poppen’ noemde hij ze vroeger), de schilderijen, de spanning van het stil moeten zijn en de mysterie van het onbegrijpelijke.

Deze zomer sta ik samen met hem in de kathedraal van Avignon.
Hij knikt met zijn hoofd naar Jezus aan het kruis. ‘Die hebben ze dood gemaakt. Zielig hè?’
Ik knik ook en trek een medelevend gezicht.
We lopen verder totdat ik blijf stilstaan om een glas-in-loodraam te bewonderen.
‘Waarom deden mensen dat eigenlijk, hem dood maken?’
‘Ze dachten dat hij een leugenaar was, of zoiets…’ Tot mijn grote schande weet ik het niet meer precies. De versie van Hans Teeuwen daarentegen kan ik zo oplepelen. “Toen was keizer Pilatus zo z’n handen aan het wassen, maar toen ging Jezus met z’n smerige poten over het water heen lopen! Toen zeiden ze: ‘Nou is het mooi geweest’ en toen hebben ze hem gekruisigd.” Maar het lijkt me niet de plaats noch het moment om dat te citeren.
Even later zegt hij: ‘En nu zijn heel veel mensen zo verdrietig daarover dat ze hierheen komen om naar schilderijen en beelden van hem te kijken, hè mama?’
‘Hmm-hmm,’ antwoord ik ontwijkend.
Ik heb al eerder geprobeerd hem wat bij te brengen over het geloof maar eigenlijk weet ik er niet veel van. Een van zijn oma’s gelooft wel en op school krijgen ze er ook iets van mee dus op een gegeven moment ontkwam ik er niet aan. Tja. Je kunt geloven of niet. Dus dat vertelde ik hem toen en dat vertel ik hem nu weer.
‘Net zoiets als Sinterklaas dus?’ Hij twijfelt al sinds hij vier is aan het bestaan van Sinterklaas, maar dat doet niet af aan het feit dat het in zijn ogen een held is.
‘Nee, dat is toch anders.’
‘Waarom dan?’
‘Nou eh…’ Ik probeer hem af te leiden. ‘Kijk, daar is een graftombe.’
We lopen erheen. Bovenop de tombe staat een fraai beeld van een overleden bisschop.
Mijn zoontje zucht. ‘O nee hè, die hebben ze ook al dood gemaakt!’
‘Nee,’ antwoord ik. ‘Die is vanzelf doodgegaan.’
‘En waarom ligt hij dan niet gewoon op het kerkhof?’
Ik denk even na. ‘Omdat hij een soort heilige was.’ Ik hoop maar dat ik dit goed gok.
‘Een heilige? Maar dat is Sinterklaas toch ook! Want wij zingen altijd van ‘Sinterklaas goedheiligman…’ Zijn stem galmt.
Ik heb alweer spijt dat ik serieus heb geantwoord. Maar ja, niet serieus antwoorden is ook  zoiets. Inderdaad, Jezus en Sinterklaas zijn hetzelfde: ze bestaan allebei niet.
‘Als Jezus ook een heilige was, waarom deelde hij dan geen cadeautjes uit?’ gaat mijn zoontje verder.
‘Tja, misschien is dat wel het verschil tussen hen,’ antwoord ik in de hoop dat dit kan doorgaan voor een eindconclusie.
Hij denkt even na. ‘Misschien had Jezus ook maar beter cadeautjes mee kunnen nemen,’ zegt hij dan. ‘Dan hadden ze hem vast niet doodgemaakt.’

***********************************************************************************

Stem je op mij? Ik ben één van de vier geselecteerde kandidaten voor de functie van columniste bij Chicklit.nl. Nu ben ik natuurlijk al eerder columniste geweest bij online magazines, maar deze functie betekent dat ik heel dicht op de beoogde doelgroep zit van het manuscript waaraan ik momenteel werk. Een prachtkans dus!

  • Ga naar Chicklit.nl 
  • Scroll naar beneden en klik op ‘Klik hier om in te loggen’
  • Log in met Facebook-/Twitteraccount of je e-mailadres (Het kan dat je eerst een account moet aanmaken, huiver niet, dat is zo gepiept).
  • Stem! Ik ben de laatste in het rijtje (‘I.H.’)

  12 comments for “Een hoop holy shit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam code * * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.